Grote PAsSiekidS Kunst Tentoonstelling

kinderen verbeelden hun passie
Expositie

De afgelopen maanden ontdekten veel kinderen, tijdens verscheidene workshops op scholen, bij de na-schoolse-opvang, in wijkcentra, buurthuizen en het ABC, het plezier van het kunstmaken en om een eigen verhaal te verbeelden. Het gevolg is een bonte verzamelinng kleurrijke schilderijen, (reusachtige) objecten, fijne tekeningen, sprankelende installaties, verrassende collages, ingenieuze maquettes en boeiende foto’s. De verrassende resultaten van vele creatieve ontdekkingstochten zijn van 7 t/m 25 maart te bewonderen in het ABC. De feestelijke opening van de expositie wordt op 7 maart om 14.30 uur verricht door Pieter Heiliegers, wethouder cultuur gemeente Haarlem.

De creatieve ontdekkingstocht door het jonge Haarlemse talent vond in de afgelopen maanden plaats onder enthousiaste begeleiding van Haarlemse beeldende kunstenaars, te weten: Daniël Levi, Marjolein Wigbold, Ineke Wertheim, Juliette Verhofstadt en Liesje van den Berk. “De confrontatie van diverse culturen is heel inspirerend en geeft enorm veel energie”, illustreert één van de workshopsleiders de kruisbestuiving tussen kunst en kids. “Het is altijd verrassend te merken hoeveel talent er onder de kids schuil gaat”. De deelnemende kinderen en jongeren onderzochten beeldend hun passies en talenten en visualiseerden deze in uiteenlopende technieken, resulterend in frisse kunstwerken.
 
PasSiekidS! is opgezet met de kunststroming POPart als uitgangspunt. Hiervan zijn kunstenaars als Andy Warhol, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein, Jeff Koons en David Hockney beroemde voorbeelden. Op een speelse wijze, en onder de professionele begeleiding van het sociaal cultureel werk, tracht PasSiekidS! nadrukkelijk een brug te vormen tussen beeldende kunstenaars en jeugd uit oude wijken.
 
De activiteiten van PasSiekidS! zijn onderdeel van een landelijk project in Haarlem, Utrecht, Amersfoort, Tilburg en Rotterdam. Op popart-passiekids.hyves.nl zijn de vorderingen van de kids en hun kunstenaars te volgen in fotoalbums per locatie. Voor de projecten wordt samengewerkt met o.a. ABC Architectuurcentrum Haarlem, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Museum Flehite Amersfoort, Natuurmuseum Brabant, St. Welzijn Feijenoord (SWF), St. Delfshavense Instellingen voor sociaal Cultureel werk en kinderopvang (Disck), st. Haarlem Effect, Twern, st. Portes, Doenja, st. JoU, Utrecht en Criss Cross Consultancy (CCC) voor initiatiefnemer St. Cultur@ll (1999).
 
PasSiekidS ontvangt finaciële ondersteuning van o.m.: de gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur, st. Boschuysen, st. J.C.Ruigrok,st Alewijn Florisz, st. Animus Donandi, VSBfonds, st. Solidarodam, gemeente Amersfoort, Korintiersfonds, beheerd door het Prins Bernard Cultuurfonds.