Villa Spaarne oever

Villa Spaarne oever
Ontwerp: derksen|windt architecten

Aan het water van het Spaarne in Haarlem heeft derksen|windt architecten een eigentijdse, landelijke villa ontworpen gebaseerd op de typische oude boerderijen uit de omgeving. De kenmerkende opbouw van een bakstenen basis met een grote kap is naar iets eigentijds vertaald zonder de charme van die gebouwen te verliezen. Samen met de opdrachtgever werden een aantal wensen voor de nieuwe woning geformuleerd; Veel daglicht, geen donkere plekken in de woning, zicht op de omgeving, een plek voor een groot schilderij en bovenal een mooi passend huis op de mooie locatie.

Het ontwerp bestaat uit een in een donker rode baksteen opgetrokken begane grond verdieping waarin we meerdere haakse hoeken en verschillende vlakken hebben gepositioneerd om een spannend beeld op ooghoogte te creëren. Hierop ligt de prachtige, gehoekte kap. Deze kap steekt aan alle zijden over de onderbouw, waarbij de overstekken in zowel afstand tot de onderbouw als in hoogte tot het maaiveld verschillen. Zeker wanneer de schaduw onder de overstekken komt geeft dit een spannende en interessante ontmoeting tussen de kap en het basement.

De prachtige kap bestaat uit 23 verschillende gelamineerde, driehoekige, houten panelen en is zelfdragend waardoor de eerste verdieping vrij is van spanten en/of dragende wanden. Bij binnenkomst geeft het een mystieke, bijna kathedraal-achtige ervaring om de driehoekige vlakken op 8 meter hoogte bij elkaar te zien komen. 

Om de hoeken en hellingen van buiten gezien tot hun recht te laten komen is het dak bedekt met onbehandelde, western red cedar shingles. Deze western red cedar shingles op het dak vergrijzen op een natuurlijke manier. De shingles lijken gemaakt te zijn voor deze kap en dit ontwerp en zorgen er voor dat de kap een natuurlijke uitstraling geeft die goed in de mooie omgeving past.

 

Bron: derksen|windt architecten
 

Project:
Villa Spaarne oever
Locatie:
Zuid Schalkwijkerweg 31B
Architect:
derksen|windt architecten
Constructeur:
Raadschelders Bouwadvies B.V.
Aannemer:
Kortekaas en Zwart
Opdrachtgever:
De heer H. jansen
Gerealiseerd in:
2012