Licht en lijnenspel creëren kerstsfeer in het ABC

De tentoonstelling van Ronald Mattern die in de galerij (gang) van het ABC zou plaatsvinden, is helaas geannuleerd in verband met de lockdown.

 

De serie ‘Ruiten 10’ zijn ‘lichtbeelden’ met LED–verlichting (6 volt) voor gebruik in de huiskamer. De beelden zijn gevormd van metaaldraad waaraan weerstandjes en lampjes gesoldeerd zijn. Een nauwkeurig werkje, omdat het netwerk van metaaldraden niet alleen de tekening en de hele vormgeving bepaalt maar ook - technisch gezien - een stroomcircuitje moet vormen. De gekleurde vlakken zijn van gelakt vliegerpapier.   

De ruit is voor Ronald Mattern een speciale vorm. Hij schrijft hier zelf over: “Op het eerste gezicht is het een figuur met vier dezelfde, gelijkwaardige zijden. Maar toch heeft een ruit, gevoelsmatig, een boven- en een onderkant en reikt de hele vorm ‘naar boven’. De twee zijkanten zijn de ondersteuning van de weg naar omhoog. Met behulp van die boven- en onderkant heb ik de ruit ingericht met allerlei draadfiguren. Menselijke contouren, karakters uit strips en sprookjes en eeuwig doorlopende abstracte draadfiguren. Niets van wat je ziet heeft een doel, alles heeft een willekeurige betekenis en prikkelt hooguit de fantasie. Die gaat pas echt werken wanneer de LED-lampjes gaan branden en het licht in allerlei onverwachte richtingen het lijnenspel beschijnt. Door het licht komen de draadvormen tot leven.”

Ronald Mattern (1946) is van huis uit organisatieadviseur. Een paar jaar geleden heeft hij het LED-licht ontdekt. Hij was op slag getroffen door de helderheid van de lampjes, die hij begon te verwerken in ruimtelijke figuren van hout en koper- en ijzerdraad. De serie ‘Ruiten 10’ is speciaal voor het ABC ontwikkeld. Eerdere series, zoals de Non Flying Objects, zijn op diverse exposities getoond, zoals in De Woude (Noord-Holland), De Raadskelder (Doesburg), het Raadhuis voor de Kunst (Velsen) en de Pop-up Galerie (Bloemendaal).

De tentoongestelde werken zijn te koop. Prijs: € 150,- per stuk, inclusief voeding en desgewenst hulp bij het ophangen thuis.

Meer informatie: