Expositie

Typisch NL architectuur door NO NL architecten
Openingsdiscussie donderdag 23 juni Hoe Dutch is SuperDutch?

De expositie laat een selectie zien van design professionals in NL; architecten en grafisch designers. Zij leven en werken allen in Nederland, maar geen van hen heeft van herkomst een Nederlandse nationaliteit. Denk hierbij aan de 1e en 2e generatie nieuwe Nederlanders na de jaren 70, maar ook de werknemers en stagiaires die vandaag de dag bij gerenommeerde architectenbureaus werken in NL. En daarbij architecten uit EU landen die zich via gevestigde bureaus of Nederlandse universiteiten/ academies in Nederland vestigen, de zogenoemde “new arrivals”. Universiteiten en academies krijgen ook steeds meer studenten die ouders hebben die van oorsprong niet in Nederland zijn geboren. Er is dus een multiculturele opkomst in de architectuur praktijk. Over 5 tot 15 jaar bepalen zij een belangrijk deel van de architectuur praktijk. Zij werpen voor deze expositie een kritische blik op Typisch NL architectuur en hun eigen rol hierin.
De exposanten krijgen een identiek kader waar binnen zij zichzelf kunnen presenteren en hun mening op het thema kunnen geven. Tevens krijgen zij een aantal vragen, dat zij elk op hun eigen (creatieve) manier beantwoorden.

Deelnemende exposanten:
Artgineering, Casanova + Hernandez architecten, Architekten Cie Ir. B. Medic & Ir. P. Puljiz, Fün Design Consultancy, SMAQ – architecture urbanism research, Elastik, M.Arch.Dipl.Ing. Olaf Gipser, Olga Vázquez-Ruano MAUD B.Arch., Moriko Kira architect.

De discussie o.l.v. Roemer van Toorn, architectuurtheoreticus en hoofd geschiedenis van het Berlage Instituut, en Olga Vázquez-Ruano, architect, vindt plaats in het ABC op donderdag 23 juni vanaf 20.00 uur. Alle deelnemende exposanten zijn gevraagd mee te discussiëren. Iedereen is hierbij van harte welkom.

De expositie wordt tentoongesteld in het ABC Architectuurcentrum Haarlem i.s.m. MEMAR.DUT©H als gastconservator onder het hoofdthema Typisch NL.

De tentoonstelling is te zien vanaf 20 juni tot en met eind augustus 2005.