De Schipholweg: een Haarlemse gateway die altijd in ontwikkeling is. Een weg ook waarover iedereen wel een mening heeft. De huidige en de drie voormalige Haarlemse stadsarchitecten die de afgelopen decennia betrokken waren bij de voorbereiding van plannen rondom deze verkeersader hebben ook hun licht laten schijnen over de Schipholweg. Een filmpje van ca 14 minuten met bijdragen van Joop Slangen, Thijs Asselbergs, Max van Aerschot en Willem Hein Schenk kun je nu bekijken via ons YouTube-kanaal! Goed om te weten: de tentoonstelling over de Schipholweg in het ABC is verlengd t/m 17 april 2022. Ook zullen we in het nieuwe jaar weer een wandelexcursie over de Gateway organiseren. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer info.

Hoe zorgen wij ervoor dat Haarlem ook in 2045 nog een fijne stad is om te wonen en te werken? Daar moeten we nu al over nadenken. Het gaat over grote opgaven die te maken hebben met klimaat, duurzaamheid, wonen, werken, gezondheid én leven. Willem Hein Schenk, stadsarchitect gemeente Haarlem en Gabriël Verheggen van het ABC Architectuurcentrum gaan in een serie podcasts in gesprek met verschillende professionals over de grote uitdagingen waar steden voor staan. Aan het woord komen: Eric Frijters, Kirsten Hannema, Dennis de Waart, Coen Hofland en Liesbet Visee. Aanleiding voor deze serie is de onlangs vastgestelde Haarlemse Omgevingsvisie. Voor de link naar de podcasts klik hieronder!

plaatje podcast

Vanwege de aangescherpte 'coronamaatregelen' is ook het ABC naar verwachting tot en met 14 januari gesloten. Je kan ons dus niet fysiek bezoeken maar volg ons op ons YouTube-kanaal en andere sociale media. Daar zullen we actief zijn met architectuurfilmpjes, -tips en andere activiteiten die je wel kunt doen of zien!

Helaas, er kan vanaf nu even niet met LEGO gespeeld worden in het ABC. Vanwege de vele coronabesmettingen hebben we besloten om onze LEGO-steentjes een tijdje in quarantaine te doen, in elk geval t/m 14 januari 2022. 
Voor iedereen: wees voorzichtig, blijf gezond en als de LEGO-steentjes weer uit quarantaine mogen, zien we jullie graag weer terug.

Expositie

De komende tijd toont het ABC in de galerij (gang) subtiele lichtobjecten van Ronald Mattern en één bijzondere ‘Haarlemse’ foto van Marco van Beusekom. Naast een aantal grote ronde figuren laat Mattern lichtbeelden uit zijn serie ‘Ruiten 10’ zien. Met zijn ‘lichtbeelden’ brengt Mattern het ABC in een warme kerstsfeer. Een foto van Van Beusekom versterkt dat beeld.