De doelstelling voor het interieur van Jopen in de Vestekerk was om het brouwproces zichtbaar te maken voor de bezoekers, gebruikmakend van de charme van de oude kerk en de nog aanwezige historische elementen en tevens een modern eigentijds café restaurant te creëren.
In het interieurconcept is de moderne bar met een glazen ledverlicht front, voor de brouwketels geplaatst.
De koperen brouwketels staan op het brouwblok dat tevens de achterkast van de bar vormt en is uitgevoerd met sfeervolle midden grijze handgemaakte tegels uit Italië. Rond de bar een ruim café gedeelte met een betonnen vloer, stoere vergrijsd eiken tafels en statafels met zwarte stoelen en krukken.
Het restaurant is als een hangende doos in de ruimte geplaatst en aan de binnenzijde rondom gestoffeerd met een speciaal ontworpen printtapijt, dat geïnspireerd is op de ouderwetse Perzische kleedjes uit traditionele cafés.
In de ruimte een spectaculair, speciaal ontworpen, lichtobject. Op een stoer zwart ijzeren frame van bijna drie meter doorsnede zijn witte ronde schermen geplaatst waar licht op geprojecteerd wordt. De comfortabele restaurantstoelen zijn gestoffeerd met een zacht glimmende skai in een kleurenpallet dat is afgeleid van het ‘Perzisch tapijt’.
Onder de restaurantdoos is een bijzondere zithoek ontstaan. Het Perzische tapijt ligt hier niet op tafel maar is tegen het plafond aangebracht. Het meubilair is een moderne variant op de Duitse biertafels, met poefjes van vrachtwagenvinyl geprint met Jopenbieretiketten. Vanaf deze plek heeft men via een glaswand direct zicht in de brouwerij. Tegenover deze zithoek een bijzondere bibliotheekwand opgebouwd uit biertonnen en –kratten met informatie over het brouwproces, en een royale zwarte chesterfield bank ervoor.
In de voormalige catechisatieruimte is het proeflokaal gesitueerd. Ook hier een moderne variant op traditionele bierstübetafels, de ruimte wordt verlicht door oude industrielampen. Eyecatcher in deze ruimte is de beeldkrantwand bestaande uit een verzameling brouwerijtaferelen, die in samenwerking met het Frans Hals museum zijn verworven, en wandvullend zijn gereproduceerd.
Art Director en Haarlemmer Michel Ruijgrok voelt zich bijzonder betrokken bij dit project. ‘Het is om te beginnen geweldig om moderne horeca in een oude kerk te realiseren. De vorm en hoogte van het gebouw, de enorme glas in lood ramen, en uiteraard het voormalige gebruik, geven het gebouw al enorm veel sfeer. Het levert gelijktijdig extra uitdagingen op ten aanzien van akoestiek, klimaatbeheersing, en het creëren van de voor het brouwerijcafé gewenste eigentijdse ambiance. De balans tussen historische elementen en het inbrengen van sfeermakers van het heden let zeer nauw.
Brouwerijcafés waar het brouwerijproces daadwerkelijk nog te volgen is, zijn zeldzaam. Ook daarom is het mooi om aan dit project te mogen werken. Bovendien is het super om dit horecaproject in mijn eigen woonplaats te realiseren, prachtig om te weten dat ik er binnenkort een geweldige uitgaansplek bij heb!’.
Bron: E.S.T.I.D.A Interieurontwerp en –fabricage
Project:
Interieur De Jopenkerk
Locatie:
Gedempte Voldersgracht 2
Interieurarchitect:
E.S.T.I.D.A Interieurontwerp en –fabricage
Aannemer:
Dura Vermeer Bouw Haarlemmermeer
Adviseurs:
Constructiebureau De Prouw BV, Bunnik
Spiering installatie, Velserbroek
Braukon Gmbh, Truchtlaching, Duitsland (brouwtechniek)
Opdrachtgever:
Vestekerk Onroerendgoed BV
Gerealiseerd in:
2010