Max van Aerschot kreeg in 2002 opdracht om een stedenbouw-kundige visie te maken op de Van den Belt locatie aan de Spaarndamseweg aan het Spaarne, Haarlem, maar zag dat ook de naastgelegen locaties van Sigma en de directiewoning in de visie meegenomen zouden kunnen worden. In zijn visie had de Spaarndamseweg een kwaliteitsimpuls nodig en was deze hoek een cruciaal punt in een lijnenspel tussen de PTT-toren aan het begin van de Waarderpolder en de Grote Kerk in het centrum van Haarlem. Een ultiem moment om wat hoger te bouwen.
Uit het stedenbouwkundig plan komen de langgerekte woningbouw met plint langs het Spaarne en de ranke woontoren voort. In de plint zijn op de begane grond bedrijfsruimten, daarboven een tussenlaag voor woningen en daar nog eens bovenop dakvilla's gepland. Het geeft het gebouw een eigen identiteit. In dit lage blok zijn als het ware dozen ingeschoven met een eigen signatuur en maximale buitenruimte / daktuin. De breedte van het pand spiegelt met het industriecomplex Figee aan de overkant van het Spaarne.
De toren staat manifest op een kruispunt van zichtlijnen. Aan de Spaarndamseweg is de toren breder dan dat het diep is. Het metselwerk uit de plint (ook hierin bevindt zich bedrijfsruimte) gaat omhoog in de toren, waardoor het één geheel wordt. Aan de achterkant, de westkant, staat vanaf 12 uur de zon en is de gevel zachter gemaakt met een transparante, open structuur.
Er is gekozen voor materiaal die de verhouding hard (voorkant) / zacht (achterkant) ondersteunen. De achterkant van glas biedt bewoners een vrij uitzicht op Haarlem, de duinen en de zee. Hoewel er standaard geen balkons worden gerealiseerd is er wel de mogelijkheid om loggia's te realiseren als inpandige buitenruimte.
Bron: Max van Aerschot Architect
Project:
78 appartementen, commerciële ruimte en stallingsgarage
Locatie:
Spaarndamseweg 82-118
Architect:
Max van Aerschot
Adviseurs:
Res&Smit (bouwmanagement)
Evers Partners (constructeur)
Aannemer:
Teerenstra Bouw
Opdrachtgever:
Preferent Projectontwikkeling