Presentatie toepassingsmogelijkheden van 3D-printing
Expositie

Haarlem wil de ontwikkeling van het 3D-printen stimuleren. Om het brede publiek kennis te laten maken met deze vernieuwende techniek staat in het ABC een presentatie opgesteld over verscheidene toepassingsmogelijkheden van 3D-printing. Zo zijn er voorbeelden uit de industrie, de medische sector en uiteraard uit de bouw en architectuur te zien. Bovendien overhandigt de Haarlemse wethouder van Economie, Jan Nieuwenburg, op 29 januari een heuse 3D-printer aan het jubilerende ABC. Met dit innovatieve cadeau zullen in het ABC ‘live’ demonstraties worden gegeven en kunnen zowel de bezoekers als het centrum actief vernieuwende ervaringen opdoen.

voor meer info over lezing op 20 februari klik hier

samenvatting toelichting expositie '3D in ABC'

3D printen is een productiemethode waarmee een object laagsgewijs wordt opgebouwd. Op deze expositie tonen wij u een diversiteit aan toepassingsgebieden en materialen waarmee op dit moment gewerkt wordt.

Printen kan met een gesmolten draad, waarbij het object als een soort slagroomspuit laagsgewijs wordt opgebouwd.
Een tweede manier is door een poeder als basis te gebruiken. Doordat het poeder laagsgewijs wordt neergelegd in de printer, fungeert het poeder dat niet wordt verhard als ondersteunend materiaal. Hierdoor is het mogelijk om complexe vormen en structuren tot stand te brengen.
Tot slot kan een hars als basis worden gebruikt, deze wordt door middel van UV licht uitgehard.

Binnen de ruimtevaart en luchtvaartindustrie worden de mogelijkheden om 3D geprint toepassingen in te zetten grondig bestudeerd. Zo wordt er gewerkt aan 3D geprinte motoronderdelen, gewichtbesparende constructies in verband met brandstofbesparing en worden de mogelijkheden onderzocht om in de ruimte reserveonderdelen te printen.

Ook in de indutsrie wordt 3D-printing toegepast. Zo wordt er met roestvrij staal en titanium (poeder) geprint. In Amsterdam Noord heeft Shell een eigen metaalprinter in het laboratorium ter beschikking. De geprinte onderdelen zijn industrieel inzetbaar en bestand tegen hoge druk en temperatuur. Een beperking bij metaalprinten is dat het nog niet mogelijk is om grote producten te printen.  Het biedt wel de mogelijkheid om complexe structuren te printen, zoals te zien is bij de inwendige koelleidingen in de koeler.

een andere techniek is de papierprinter. Hierbij wordt in de printer een stapel A4 per blad voorzien van kleur, dan op de andere stapel geplakt en met een laser per laag uitgesneden. Uiteindelijk ligt er een pak papier in de printer waar de producten “uitgepeld” kunnen worden.
Het printen kan ook gebeuren op basis van gipspoeder. Hierbij wordt laagsgewijs verhard en door middel van inkjet van kleur voorzien. Het geprinte object wordt uit een bak poeder gehaald, het niet verharde poeder wordt eruit geblazen en tot slot wordt het product van een lijmlaag voorzien om het minder broos te maken.

Een ander voorbeeld is het printen van optische lenzen van LUXeXceL. Deze lenzen worden gebruikt om de verspreiding van onder meer led verlichting het gewenste effect te geven. Zo valt te denken aan een spot die zowel een traptrede als een schilderij moet belichten.
3D printen geeft de mogelijkheid om dergelijke wensen op kleine schaal te realiseren. Voorheen was het alleen economisch mogelijk om direct grote series te produceren. De kleuring kan ook worden meegenomen in het printproces en LUXeXceL is tevens bezig met de ontwikkeling van 3D geprinte brillen op sterkte.

3D printen heeft het voordeel dat producten per stuk, op maat kunnen worden gemaakt. Hiervan wordt dankbaar gebruik gemaakt voor medische en tandheelkundige toepassingen. Inmiddels zijn vrijwel alle in Nederland verkochte gehoorapparaten voorzien van een 3D geprint onderdeel, namelijk het in-oor gedeelte voor een optimale pasvorm.
3D printen wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld een ingescande heup uit te printen zodat de operatie buiten het lichaam kan worden voorbereid. Maandelijks worden inmiddels duizenden knieën geprint die in het lichaam worden geplaatst. De printer kan ook worden gebruikt vor protheses waarbij deze aansluit bij de persoonlijke stijl van de gebruiker.

Ook in architectuur wordt 3D toegepast zoals te zien bij de maquette van het oneindige gevormde Landscape house. Deze is in nylon geprint. Het daadwerkelijke huis - ontwerp van Janjaap Ruijssenaars, Universe Architecture, zal in delen met de zandprinter van Enrico Dini worden geprint.  
In Amsterdam Noord wordt door DUS architecten aan het grachtenpand gewerkt met de grootste FDM printer ter wereld. Deze printer is opgesteld in een rechtop staande zeecontainer. Het grachtenpand wordt in onderdelen geprint, ontwerpen hiervan treft u aan in de bovenste afbeelding.

Een architectuur-kunst project betreft tot slot het Project Egg. De digitale ontwerpen van de gelijkende maar toch allemaal verschillende bouwstenen voor dit ontwerp zijn genummerd en online beschikbaar gesteld. Geïnteresseerden kunnen deze bestanden downloaden en (thuis) uitprinten en opsturen. Zo ontstaat Project Egg opgebouwd uit onderdelen die vanuit de hele wereld worden toegezonden.