Volkshuisvesting en wijkopbouw in Mutare
Expositie

 

De stedenband Haarlem-Mutare organiseert van 23 september tot en met 13 november in het ABC de expositie Van Kaya naar Musha. Deze expositie, die mede tot stand komt door steun van de NCDO, de gemeente Haarlem én de woningcorporaties Pré Wonen, Ymere en Elan Wonen, belicht volkshuisvesting en wijkopbouw in de Zimbabwaanse stad Mutare.

 

Deze expositie is wegens succes met en week verlengd, dus t/m zondag 20 november 2011

 

'Van Kaya naar Musha' (van huis naar thuis) geeft een beeld van de urbanisatie in Afrika en de effecten daarvan voor de stad Mutare. Vanuit Haarlem worden projecten in een aantal wijken in Mutare ondersteund. Op de tentoonstelling komen verscheidene aspecten aan de orde: de problemen, de worsteling, de ontwikkeling, de organisaties, de verandering. Er is aandacht voor stadsplanning en infrastructuur maar ook voor de persoonlijke schaal en betekenis van het verhuizen van het platteland naar de stad, ‘zelf je huis bouwen’ en de moeite die het kost om iets tot stand te brengen. De opening van deze expositie is op vrijdagmiddag 23 september om 17.00 uur door Victor Verhoeven (directeur/bestuurder Pré Wonen).

 

achtergrondinformatie:

 

Huisvesting
De groei van Mutare heeft tot schrijnende taferelen geleid. Tweekamerwoningen waarin 10 tot 15 mensen wonen, openbare toiletten waarvan velen gebruik moeten maken, tekort aan water – soms maar één tappunt in de straat. Met als gevolg vervuiling, ziekten en criminaliteit. Daarom heeft de gemeente Mutare begin jaren negentig aan de Stedenband Haarlem-Mutare gevraagd om te helpen bij het ontwikkelen van huisvesting voor arme gezinnen. In de nieuwe wijk Hobhouse heeft de gemeente Mutare grond beschikbaar gesteld voor 220 percelen (stands) waar nu meer dan 1.000 mensen wonen.

Mensen die beter wonen, schoon water hebben, goed sanitair, waarvan de kinderen meer kansen hebben op school, die minder vaak ziek zijn en die meer kansen hebben op economische ontwikkeling.

 

Ontwikkeling
Bij de start van het huisvestingsproject in 1998 is de nieuwe wijk Hobhouse nog een verzameling huizen in de leegte. Nu is het een levendige wijk met 20.000 inwoners, komen er scholen, bedrijfjes, een kliniek, een bibliotheek. Natuurlijk zijn er nog veel problemen en moet er nog veel worden gedaan.

Bij de opzet van het huisvestingsproject van de Stedenband is een bewonerscomité opgericht. Twee jaar geleden is dat bewonerscomité omgezet in het Hobhouse Residents Comittee, gekozen door de bewoners van Hobhouse. Een wijkraad die gesprekspartner van de gemeente Mutare is en die samenwerkt met de bewoners aan het oplossen van problemen in de wijk.

 

HMHFT
Voor het beheer van het huisvestingsproject in Hobhouse is de Haarlem Mutare Housing Foundation Trust (HMHFT) opgericht. Om de bewoners te ondersteunen, vergunningen te regelen, advies te geven bij het bouwen, samenwerking te organiseren en sociale problemen op te lossen. HMHFT heeft een kleine staf (twee mensen) en een actief bestuur.

 

De volgende stap
Het is tijd om een volgende stap te zetten. HMHFT wordt een Mutarese woningcorporatie – in Zimbabwe een nieuw fenomeen – die nieuwe percelen grond gaat uitgeven in een andere wijk van Mutare, Chikanga en die daar ook huurwoningen gaat bouwen en er komt een gemeenschapshuis en een Residents Committee. De ontwikkeling naar een echt volkshuisvestingsbeleid dat kansen geeft om te werken aan het grote tekort aan woningen in de stad.

 

Tentoonstelling
In de tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum komen al deze aspecten aan de orde: de worsteling, de ontwikkeling, de organisaties, de verandering. Van de persoonlijke schaal van zelf je huis bouwen tot stadsplanning en infrastructuur. De moeite die het kost om iets tot stand te brengen, maar die moeite maakt dat het ook van de mensen zelf wordt en dat ze er zich voor inzetten. Een stevig fundament voor de opbouw van de samenleving en een belangrijke stap in de democratisering van de samenleving. De stad die van jezelf wordt: Musha.