A City of One's Own
Expositie

Het enige wat een schrijver nodig heeft is een ruimte voor zichzelf (oké, en misschien een beetje geld), stelt Virginia Woolf in haar beroemde essay A Room of One’s Own. En ondanks dat het voor een jongvolwassene anno 2023 al bijna onmogelijk lijkt om een woning - laat staan een werkruimte of atelier - te vinden, barst het ook in Haarlem van inspirerende locaties. Met dit residentieproject poogt Anouk Harkmans (23) creatief met deze ruimte om te gaan en zich opnieuw tot zowel de stad Haarlem, als zichzelf te verhouden.

In de complexe tijd waarin we leven is het misschien wel belangrijker dan ooit om met onze omgeving, elkaar en onszelf in verbinding te blijven. Het schrijven en delen van verhalen, zeker die van jonge generaties, is hierbij essentieel. Schrijvers scheppen verhalen die de toekomst vormgeven. Anouk Harkmans is voor haar project A City of One's Own op zoek gegaan naar verschillende plekken in Haarlem die ze heeft omgetoverd tot schrijversresidenties. Ze heeft zich laten onderdompelen in wat de locaties haar en andere jongvolwassenen te bieden hebben.

A City of One's OwnDe locaties die Anouk 'a room of her own' geboden hebben zijn:

  • Pieter Teylers Huis
  • Kathedraal Sint-Bavo
  • Bibliotheek Haarlem-Centrum
  • Parksessies-festival
  • Molen De Adriaan

Per locatie liet zij zich inspireren voor (poëtische) essays, die zullen worden samengevoegd tot een bundel, telkens voorzien van een andere illustratie van een Haarlemse illustrator of beeldend/grafisch kunstenaar. Deze ‘nomadische’ manier van werken (schrijven) sluit goed aan bij het karakter van Anouks teksten, waarin zij continu op zoek is naar nieuwe manieren om zich te verhouden tot zowel maatschappelijke, universele thema’s, als persoonlijke gevoelens en ervaringen. 

Het gehele schrijfproces naar de bundel toe zal door verschillende fotografen uit de stad worden gedocumenteerd in foto en video. De focus van de tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum ligt op het verbinden van de geschreven essays aan de locaties. Hoe staan deze met elkaar in verband en op welke manier hebben de locaties
bijgedragen aan het creatieve proces? De tentoonstelling zorgt ervoor dat de essaybundel niet alleen literaire of artistieke betekenis heeft, maar bovenal duidelijk en specifiek van waarde is voor Haarlem. De stad vormt de onderliggende verbinding van alle geschreven essays en is daarom onmisbaar. Dit zal in beeld worden gebracht door een combinatie van foto’s en prints van fragmenten uit de essays, de gemaakte kunstwerken en illustraties.

De uiteindelijke essaybundel A City of One's Own zal op 4 oktober feestelijk gepresenteerd worden in het ABC om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur). Zie ook onderstaand persbericht.