Dagvullend programma op 17 juni en 18 juni
Manifestatie

Zoals elk jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum voor Haarlem en omgeving (regio Zuid-Kennemerland) activiteiten in het kader van de landelijke Dag van de Architectuur.

Onder de titel Over water en meer... organiseert het ABC dit jaar op zaterdag 17 én zondag 18 juni een boeiend programma met activiteiten waarvan velen een link hebben met water.

Zo begint deze Dag van de Architectuur op zaterdagochtend na de traditionele aftrap, dit keer in Molen De Adriaan, met een ‘architectonische’ rondvaart over het Spaarne; gaat er een bergbezinkbassin open en is het nieuwe Sluis- en Haven Informatie Punt (SHIP) op het sluizencomplex in IJmuiden te bezoeken. Ook zijn er interessante openstellingen, rondleidingen en presentaties in gebouwen op heel bijzondere locaties in Haarlem, Bloemendaal en Velsen.

Maar er is meer! Zo maakt de manifestatie met prijsuitreiking en tentoonstelling van Archiprix 2017 in de Haarlemse koepelgevangenis (!) deel uit van het programma én wordt als apotheose op zondagmiddag 18 juni in het ABC de expositie Onbegrensd Vakmanschap geopend met verrassend ‘ander’ werk van een twaalftal architecten.
 

De officiële aftrap van deze Dag van de Architectuur is om 10.00 uur in Molen De Adriaan en wordt verricht door Jeroen van Spijk, wethouder Ruimtelijke Ordening.

 

In onderstaand programma staan alle activiteiten chronologisch vermeld. Daarbij worden hier op de website als eerste de wijzigingen en aanvullingen vermeld ten opzichte van het gedrukte programma.

 

Het ABC wenst u een inspirerende en verrassende Dag van de Architectuur 2017.

 

VERBETERNGEN EN AANVULLINGEN t.o.v. gedrukte programma

EXTRA; de koepelgevangenis is zondag 18 juni van 1200 tot 1600 uur ook open! Kom naar die immense ruimte, ga eens in een cel en loop over de luchtplaats. En bekijk natuurlijk ook de expo ARCHIPRIX die daar staat!
 

Programma
zaterdag 17 juni

 

10.00 uur
A. Aftrap bij Molen De Adraan, Papentorenvest 1a
09.30-10.00 uur: Inloop en ontvangst bij Molen De Adriaan
10.00 uur: Willemien Spook, stadsdichter
10.05 uur: Welkom door Gabriël Verheggen, directeur ABC
10.10 uur: Aftrap door Jeroen van Spijk, wethouder RO Haarlem
10.20 uur: Presentatie Max van Aerschot, stadsbouwmeester van Haarlem over ‘Invloed van water op stedelijke ontwikkeling’
 

10.45-12.30 uur
B. Architectonische Rondvaart
startpunt: steiger Molen De Adriaan

Eenmalige rondvaart op 'Stad Dockum’ van De Sfeermakers over het Spaarne. Op deze tocht worden verscheidene aspecten van de relatie water en stad besproken. Architecten lichten hun ontwerpen toe. Toelichtingen op de boot worden gegeven door: INBO en Van Ommeren architecten over Scheemakerskwartier; HER-architecten over BakkeRij; IPV Delft over fietsbrug; RPHS architecten over Land in Zicht; Ed Bijman over zijn rolstoelvriendelijke woonark; Bert Toussaint (RWS) over Waterbazen en architect Max van Aerschot over de projecten Droste, Figee en De Pionier.
Let op: Telefonisch aanmelden vóór 15 juni bij ABC tel. 023-5340584 (di-zo, 13.00-17.00 uur). Kosten 10,- euro. Kaarten afhalen bij het ABC (Groot Heiligland 47) of op 17 juni vóór 10.00 uur in Molen De Adriaan. Maximaal 60 personen.
N.B. Koffie en thee aan boord contant betalen.
Voor gedetailleerd programma van deze rondvaart zie http://www.architectuurhaarlem.nl/node/1267
 

C. Rondleidingen en presentaties (chronologisch)

Hieronder staan alle openstellingen en activiteiten chornologisch vermeld alsmede de activiteiten in de regio (Bloemendaal, Santpoort, Velsen/Ijmuiden).
 

12.00-16.00 uur
9. – Ontwerpstudio Scheepsmakersdijk
Scheepsmakersdijk 4
openstelling en korte presentaties
Kom kijken en proeven! Laat u inspireren en informeren! De vier ontwerpers Klaas van der Veen, Marjolein Triesschein, Jan van Spanje en Debbie Saul staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Vanaf 12.30 uur zijn er enkele korte presentaties. Er zijn goodie-bags (op=op).
 

12.30 en 13.30 uur
10. – Open sloep rondvaart ‘water en ontwikkeling van de stad’
vertrekpunt: Haarlem Canal Tours Spaarne t.h.v. nr 17 rondvaart / 7,50 euro pp / max. 12 pers.
Schipper Jeroen Hagen van de luxe open sloep ‘De Cornelia’ toont u de ontwikkeling van het waterstelsel in Haarlem en de invloed daarvan op de stad. Twee rondvaarten. Let op: aanmelden noodzakelijk via info@haarlemcanaltours.com

13.00-17.00 uur
11. – Paltrokmolen de Eenhoorn
Zuid Schalkwijkerweg 2
rondleidingen
Menig ontwerp van de architect begint bij hout. De houtzaagmolenaar zaagt een stam in gewenste delen. Ontdek hoe Cornelis Corneliszoon de handzaag vleugels gaf. Beleef 375 jaar hout zagen op pure windkracht langs het Zuider Buiten Spaarne. Zaagdemonstraties bij voldoende wind en rondleidingen.
Per rondleiding maximaal 10 personen. Alleen geschikt voor trappenlopers.
 

13.00-14.30 uur
12. – Huis ter Kleef
Kleverlaan 9
rondleidingen door architect
Rondleiding door architect Studio Kabbes en Yogacentrum Innerwork.
De monumentale kaatsbaan uit de 17e eeuw van Huis ter Kleef is op bijzondere wijze gerenoveerd en verbouwd tot een inspirerend nieuw yogacentrum! Met veel respect voor de historie zijn oude onderdelen weer in ere hersteld en zijn nieuwe ingrepen op contrastrijke, leesbare wijze toegevoegd. Benieuwd naar het prachtige resultaat? Kom langs voor een rondleiding van architect Wouter Kabbes en neem meteen een kijkje in de levendige Haarlemmer Kweektuinen.
 

13.00, 13.30 en 14.00 uur
13. – Villa Euverman
Prinsen Bolwerk 3a
toelichting door architect
Joep Mollink van MOPET architecten legde zichzelf duidelijk restricties op toen hij het huis van de familie Euverman op het Prinsenbolwerk ontwierp. De historische context vroeg volgens hem om een terughoudende aanpak. Het resultaat mag er wezen: een bijzondere villa met grote puien, waarbij de gevels en het dak bekleed zijn met gemêleerde zandkleurig keramische elementen. De architect licht zijn ontwerp ter plekke toe.
 

13.00-14.30 uur
14. – Brugwachterhuisje
Spaarne 7
openstelling en toelichting
Twee jaar geleden werd het ‘Melkhuisje’, het brugwachtershuisje bij de Melkbrug over het Spaarne, in gebruik genomen. Het bijzondere gebouwtje is een ontwerp van architecte Marjolien van Eig en tot stand gekomen na een ontwerpwedstrijd waarbij het publiek in het ABC kon stemmen. Bekijk het huisje van binnen, waan je op deze Dag van de Architectuur even brugwachter en zie wat er zoal op het water gebeurt. De toelichting wordt gegeven door Martin Busker die namens de gemeente nauw betrokken was bij de realisatie.
 

13.30 en 15.30 uur
15. – Haarlemmer Kweektuin
Kleverlaan 9
rondleidingen
De Stichting Haarlemmer Kweektuin verzorgt een rondleiding over de  archeologische zoektocht naar Middeleeuwse grachten en de recent gegraven watergang. De rondleiding eindigt bij het Kweekcafé. Initiatiefnemers Brigitte Kool en Maaike van Beusekom vertellen over hun ambities voor een kas als energie- en waterbron. En er is (Haarlems) Hemelswater bier van De Prael. Breng ook een bezoekje aan Nederlands Hout waar verteld wordt hoe u gekapte Haarlemse stadsbomen ook kunt hergebruiken. Twee rondleidingen. Maximaal 30 personen per keer.
 

14.00-16.00 uur
16. – Zocherzicht
Kennemerplein 6
rondleidingen door architect
Er komt eindelijk weer nieuw leven in het lang leegstaande kantoorgebouw Zocherzicht bij station Haarlem, en hoe! Frame Offices opent in juli officieel haar deuren maar u kunt nu alvast een kijkje nemen in dit bijzondere kantoorconcept. Architect Wouter Kabbes leidt u rond in dit nieuwe levendige gebouw. Doorlopende rondleidingen.
 

14.00, 15.00 en 16.00 uur
17. – Bergbezinkbassin
Hoek Wilsonsplein – Gedempte Raamgracht
rondleidingen
Onder het Wilsonsplein is een onder-gronds bassin in het rioolstelsel, dat bij hevige regenbuien het teveel aan rioolwater opvangt. Een unieke rondleiding in de kelder met een toelichting van Martin Nederlof. Aanmelden bij martinnederlof@valkdegroot.nl. Drie rondleidingen, maximaal 12 personen per keer.

16.00-18.00 uur
18. – Archiprix in de Koepel
Harmenjansweg 4
openstelling, presentatie en exposities
De Dag van de Architectuur wordt op zaterdag afgesloten op een wel heel bijzondere locatie: in de gevangenis. De deuren van de imposante koepel, enkele cellen en de luchtplaats staan van 16.00-18.00 open. Daarbij presenteert de huidige eigenaar, St. Panopticon, in een infocentrum plannen voor de toekomst. Met de beoogde komst van University College Haarlem wil Panopticon de muren van het complex letterlijk openen. Dat de gevangenis deze middag open is, houdt verband met de prijsuitreiking van Archiprix 2017 (incl. opening twee exposities). Archiprix is een samenwerking van alle Nederlandse onderwijsinstellingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Met de presentatie en beoordeling door Archprix van het beste afstudeerwerk, introduceert Archiprix de meest getalenteerde ontwerpers. Door de expositie van de inspirerende afstudeerprojecten kan een breed publiek kennismaken met het werk van een nieuwe generatie architecten. Het Archiprix-programma ziet er als volgt uit:
14.00 uur: welkom door Jacob van Rijs
14.15 uur: Plannen uitgelicht en debat
met deelnemers o.l.v. Berit Ann Roos
15.15 uur: Toelichting juryoordeel en prijsuitreiking, plantoelichtingen door winnaars
16.00-18.00 uur: Bezichtiging expositie en bezichtiging koepel en luchtplaats. Informatie www.archprix.nl

In de regio
 

11.00-16.00 uur
19. – SHIP (Sluis Haven Informatie Punt)
Noordersluisweg 1, IJmuiden
expositie, presentaties en uitzicht
Aan de Noordersluisweg 1 te IJmuiden staat sinds kort een imposant rood gebouw met de grote witte letters SHIP op de gevels. SHIP huisvest een interactieve expositie over het gehele Noordzeekanaalgebied en over de bouw van de nieuwe grootste sluis ter wereld. Naast tentoonstellingsruimte met boeiende presentaties is in SHIP op de tweede verdieping een restaurant met uitzicht op voorbijvarende schepen. Het dakterras op de derde ver-dieping kijkt uit op het water, het sluizencomplex en de in aanbouw zijnde nieuwe sluis waar het krioelt van de kranen op de bouwplaats.
 

13.30, 14.00 en 14.30 uur
20. – Bezoekerscentrum De Kennemerduinen
adres: Zeeweg 12, 2051 EC Overveen
rondleidingen door architect
In opdracht van waterleidingbedrijf PWN ontwierp architectenbureau BBHD (Dirk Vlaar) een geheel nieuw bezoekerscentrum op een nieuwe locatie. Het ontwerp van het bezoekerscentrum is geïnspireerd op een duinboerderij uit de 7e eeuw. Zonnepanelen, de opvang van regenwater voor de toiletten en het materiaalgebruik zijn enkele van de duurzame toepassingen in dit eigentijdse ontwerp. In het bezoekerscentrum bevinden zich een informatiebalie, een tentoonstellingsruimte, een winkel en een café met terras. De rondleidingen worden gegeven door Dirk Vlaar. Maximaal 20 personen per groep.
 

14.00 -17.00 uur
21. – Duinpaviljoen Camping De Lakens
Zeeweg 60 Overveen
rondleidingen door architect
Uitgangspunt van het ontwerp dat architect Jesse van Veen (Archimaat) maakte is dat het paviljoen moest samensmelten met het landschap en dat je binnen overal de omgeving voelt en ziet. Het paviljoen is daarom als het ware in de duinen geschoven. Op de begane grond loopt het zand van de duinpan door in de binnenspeeltuin terwijl het restaurant wordt bereikt via de duintop. Grote puien met veel glas geven uitzicht op de prachtige omgeving. De rondleidingen door Jesse van Veen worden om het halfuur gegeven en duren ca. 20 minuten. Maximaal 25 personen per rondleiding.
 

14.00 uur
22. – Ruïne van Brederode ‘Holland op zijn smalst’
Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid
rondleiding
Waarom is Kasteel Brederode juist op de plek gebouwd waar Holland op zijn smalst was, omgeven door water en veen? Waarom was het een van de eerste vierkante kastelen in Holland? Het antwoord en nog meer krijgt u tijdens een speciale rondleiding. Maximaal 20 personen. Entreekosten 7,50 euro. Reserveren is mogelijk op www.hoenu.nl.

zondag 18 juni
 

opening 16.00 uur
23. – Onbegrensd Vakmanschap - het andere werk van architecten
Grootheiligland 47
opening expositie
Veel architecten beoefenen naast hun vak als architect ook (semi)professioneel een andere kunstdiscipline. Dat was in het verleden zo, denk aan een architect als Berlage, en geldt nog steeds. Zo prijkt op menig meubel de naam van een architect als ontwerper en is bekend dat veel architecten zich bezighouden met vormgeven van mode, sieraden en serviezen. Daarnaast houden ook verscheidene architecten zich bezig met meer ‘vrijere kunsten’ als schilderkunst, beeldhouwkunst en glaskunst. Hun creativiteit is eigenlijk ‘onbegrensd’ en blijft niet beperkt tot architectuur alleen. De creativiteit van die architecten uit zich ook in andere gedaanten. Maar hoe verhoudt het een zich met het ander? Hoe verhoudt die ‘andere’ creativiteit zich met die van de architectuur? Maar ook: Hoe beïnvloedt het een het ander? Op Onbegrensd Vakmanschap toont een twaalftal architecten hun ‘andere’ werk.
De deelnemende architecten zijn:
Max van Aerschot, Juan Alons, Susana Aparicio Lardiés, Hanneke Barendrecht, Corinne Bouwers († 2015), Rein Jansma, Martijn Huting, Han de Kluijver, Henk Spreeuwenberg, Gijs van Thienen,
Rob de Vries en Herman Zeinstra.
De expositie Onbegrensd Vakmanschap wordt op zondag 18 juni om 16.00 uur geopend door Martijn Bauer, man van Corinne Bouwers.