dagvullend programma op zaterdag 2 juni
Manifestatie
10:00 - 18:00

Zoals elk jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum voor Haarlem en omgeving (regio Zuid-Kennemerland) activiteiten in het kader van de landelijke Dag van de Architectuur. Dit jaar is het overkoepelend thema: DE STAD VAN MORGEN. Veel ABC-activiteiten/openstellingen hebben daarbij een link met de zogenoemde ENERGIETRANSITIE. Dit in het kader van de expositie IN HAARLEM STAAT EEN HUIS, een tentoonstelling over wat ons te wachten staat wanneer we ‘los gaan van het aardgas’.

De Haarlemse Dag van de Architectuur begint op zaterdagochtend 2 juni om 10:00 uur met de traditionele aftrap in het ABC, door Jeroen van Spijk, wethouder RO. Aansluitend is de presentatie: 'Wat is Energie?' en vervolgens zijn er diverse interessante openstellingen van particuliere woonhuizen. Ook zijn er rondleidingen en presentaties in gebouwen op heel bijzondere locaties. Voor kinderen is er een speciale workshop over energie!

Maar er is meer! Zo is deze Dag van de Architectuur voor het eerst gecombineerd met de jaarlijkse Dag van de Bouw. Dat betekent dat er ook enkele bouwplaatsen te bezoeken zijn zoals Max Euweplein 49.
In bijgaand programma (pdf) staan alle activiteiten vermeld. De PDF is de weerslag van het gedrukte programma. Daarbij worden hieronder op de ABC-website wijzigingen en aanvullingen vermeld. Voor het gemak op je mobiel en de dag zelf. Bekijk de activiteiten op deze digitale kaart.
Let op: >>> voor deelname aan sommige activiteiten moet vooraf worden aangemeld: 023 534 05 84
We wensen u veel plezier!

aanvullingen/wijzigingen ten opzichte van gedrukte programma

EXTRA: Mons Aurea: Van huishoudschool naar appartementen - Garenkokerskade 81 - rondleidingen 11.00 en 13.00 uur
Mons Aurea is een heel bijzonder en beeldbepalend complex. Het complex is in 1960 gebouwd  als Rooms-katholieke Huishoudschool, en maakte later deel uit van het Nova-college. Het is ontwerp van Hans van der Laan, die daarbij de stijlen van de Bossche School en het Modernisme heeft laten versmelten. De verbouwing van het geheel naar 23 appartementen door SLANGEN architecten is bijna afgerond.
max. 20 personen / Aanmelden bij ABC 023 534 05 84

EXTRA: Koepelgevangenis - Harmejansweg 6 - open van 14:00 tot 17:00 uur
Een van de meest iconische gebouwen van Haarlem is ‘De Koepel’. Nu staat deze voormalige gevangenis nog leeg maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan plannen om de koepel met omliggende gebouwen en het terrein een nieuwe toekomst te geven. Kom kijken! Ervaar de immense ruimte maar ook een benauwde cel en probeer je voor te stellen hoe het was en hoe het kan worden…

EXTRA: Rosenstock-Huessy Huis opent deuren - Hagenstraat 6 - open van 13:00 tot 16:00 uur met elk heel uur lezing
Al eeuwen staat dit bijzondere monumentale complex in Haarlem in het teken van zorgen voor de medemens. Het onderstreept het belang van sociale duurzaamheid voor de stad van toen, nu en in de toekomst. Openstelling van dit huis, dat in eigendom is van Stadsherstel, past daarom uitstekend in het thema van de Dag van de Architectuur Stad voor morgen.

AANVULLINGEN/VERBETERINGEN:
- de aftrap in het ABC wordt verricht door wethouder Jeroen van Spijk en niet - zoals eerder gemeld - door Cora-Yfke Sikkema
- de kosten voor deelname workshop kinderen is 5 euro
nr 11 bij Hof van Egmond is tussen 1200 en 1500 de modelwoning Pladellastraat 4 te bezichtigen en het bouwterrein (ingang naast Pladellastraat 14).