openstellingen, rondleidingen en presentaties in Haarlem en Bloemendaal
Manifestatie

Het thema dit jaar van de landelijke Dag van de Architectuur is ‘Zelf verzonnen / zelf bedacht’. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar projecten waarbij sprake is van (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Het ABC heeft in dat kader een dag vol openstellingen, rondleidingen en presentaties georganiseerd van en over bijzondere woningen en gebouwen in Haarlem én Bloemendaal waarbij gesproken kan worden van bevlogen opdrachtgeverschap en ontwerp. Het werk en de werkwijze van architecten komt ook nog over het voetlicht bij architectenbureaus die op deze dag open huis houden! De dag begint  om 10.00 uur met een aftrap in de Jopenkerk en sluit af met een borrel om 17.00 uur in het ABC ter gelegenheid van de opening van de expositie van WAM architecten! Een pdf met het gedrukte programma én een kaart met alle locaties is helemaal onderaan deze pagina te downloaden (6 pagina's). Voor het meest actuele programma kijk echter op deze pagina. Wijzigingen worden hieronder als eerste vermeld.
Het ABC wenst u met dit programma een ongelooflijke plezierige en inspirerende dag toe!

!!! Let op:
wijzigingen en aanvullingen t.o.v. het eerder aangekondigde en gedrukte papieren programma worden hier vermeld!
 
Wijzigingen en aanvullingen:
- Aanvangstijd rondleiding Het Duinhuis: 14.00 uur (zie nr. 27):
- Aanvangstijd presentatie en toelichting Ecohuis: van 14.00 tot 16.00 uur (zie nr. 28)
- Aanvangstijd toelichting Spaar en Hout: 14.00 uur (zie nr. 29):
- Voor de rondleidingen om 13.00 en 14.00 uur naar woonhuis 'Reinwaterkelder Bloemendaal' (nr. 31) is aanmelding vooraf noodzakelijk, max. 15 deelnemers: tel. ABC, 023 534 05 84.
- Verlengde openstelling - Architectenbureau Werner Kamp: tot 17.00 uur (zie nr. 15)
 
!!! Extra/nieuw:
- Ook Sportpaviljoen Olympia doet mee (zie nr. 34) met een openstelling én om 13.30 uur toelichting door architect Thijs asselbergs
- Ook voormalig schaftlokaal Bloemendaal (Park Brederode) dat verbouwd is tot woning (PS architecten) is te bezichtigen (zie nr. 35)
 
++++++++
 
Programma (chronologisch)
Bij de volgorde en nummering van alle activiteiten is zoveel mogelijk rekening gehouden met de aanvangstijd waardoor het mogelijk wordt om aan meerdere activiteiten deel te nemen of te bezoeken.
 
1. Jopenkerk
adres: Vestestraat 1, Haarlem
'Aftrap Dag van de Architectuur in Haarlem'

tijd: 10.00 uur
10.10 uur – Welkomstwoord door Gabriël Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem
10.15 uur – Opening door Ewout Cassée, wethouder RO gemeente Haarlem
10.25 uur – Opdrachtgever Michel Ordeman vertelt het verhaal achter de Jopenkerk; van initiatief tot voltooiing
10.40 uur – Architect Ed van Rosmalen van H en E architecten vertelt over de restauratie van de kerk
10.55 uur – Afronding, vragen uit het publiek.
 
2. Jopenkerk
adres: Vestestraat 1, Haarlem
Openstelling Bierbrouwerij
tijd: van ca. 11.00 tot 12.00 uur
In 2005 weten Michel Ordeman en Lydian Zoetman de hand te leggen op de voormalige Jacobskerk uit 1910. Als echte bierkenners droomden zij er van Jopenbier weer terug te halen in de stad. Ze namen het initiatief een bierbrouwerij te realiseren in de voormalige kerk. Na een periode van 5 jaar (vergunningen en verbouwing) openen zij uiteindelijk op 11 november 2010 hun bierbrouwerij Jopen met café en een restaurant in de Jopenkerk. Na afloop van de aftrap bestaat de gelegenheid om de Jopenkerk te bezichtigen (zie ook: site jopenkerk )

3. AL-Light – twee woonhuizen in Leidsebuurt
adres: Leidsezijstraat 6, haarlem
Rondleidingen (2x)
tijd: Om 11.00 uur en om 12.00 uur
De Leidsebuurt wordt gekenmerkt door smalle straten met een grote diversiteit aan bouwhoogtes en -stijlen. Getracht is de woningen openheid te geven, zonder de privacy van de bewoners uit het oog te verliezen. De grote afmetingen en diepte van de kozijnen garanderen een gevoel van beslotenheid in het interieur, terwijl de grote ramen een openheid uitstralen vanaf de straat. De interne structuur kent eenzelfde indeling als de gevel. Hier zijn het smalle vides gekoppeld aan dakramen, die het huis een grote dieptewerking geven en zorgen voor discreet contact tussen de verdiepingen. Het ontwerp is gemaakt door Border Architecture (zie ook: site Border Architecture )
 
4. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Leidsebuurt
adres verzamelpunt: Leidsezijstraat 6, Haarlem
Rondwandelingen (2x)
tijd: Om 11.30 uur en om 12.30 uur
Op initiatief van de gemeente zijn in de Leidsebuurt en het Garenskokerskwartier zeven vervangende nieuwbouwprojecten gerealiseerd. De bestaande woningen waren ten gevolge van funderingsproblemen niet meer verbeterbaar en zijn na verwerving door de gemeente gesloopt. In de Leidsebuurt zijn 42 woningen middels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap tot stand gekomen. De toekomstige bewoners hebben zich verenigd in kopersvereniging “de Buurtdiamantjes” van waaruit zij het opdrachtgeverschap coördineerden. De Regie, een adviesbureau gespecialiseerd in particulier opdrachtgeverschap, was door de kopersvereniging gevraagd hen te ondersteunen bij de planvorming en het proces. Architect Joanne de Jager vertelt over de woningbouwprojecten waar zij bij betrokken zijn geweest. (zie ook: site architectenbureau De Jager en Lette architecten )
 
5. Unieke Patiowoning in Leidsebuurt
adres: Oost Indiëstraat 104, Haarlem
Openstelling
tijd: van 11.00 uur tot 13.00 uur
Een unieke transformatie van opslagloods tot patiowoning in de Leidsebuurt. Met inachtneming van alle regels en beperkingen is het goed gelukt volledig gebruik te maken van het beschikbare perceel. Deze patiowoning heeft een ruime indeling, met aan de straatzijde de entree, het gastentoilet en de (kinder)-slaapkamer. In de ruime woonkamer bevindt zich ter hoogte van de patio een modern afgewerkte keuken. Achter in het huis zijn de slaapkamer en badkamer ondergebracht. In de patiowoning zijn allerlei leuke details te zien zoals een doorkijk haard, een horizontale afzuigkap vanuit het kookeiland en de volledig te openen glaspui naar de patio.
 
6. Woongroep Lavendelstraat
adres: Lavendelstraat 14 - 66, Haarlem
Toelichting en rondleiding
tijd: van 11.00 uur tot 12.00 uur
Bijzonder woon-werkproject in de Romolenpolder, een wijkje tussen het centrum van Haarlem en Schalkwijk. Het project is circa twintig jaar geleden ontworpen en gebouwd. De laatste jaren is het van binnen op eigentijdse wijze verbouwd. De groepsruimte heeft een heel andere sfeer gekregen en wordt met veel plezier gebruikt. De binnenstraat werd het afgelopen jaar onder handen genomen. Het project omvat achttien woningen met 37 bewoners. Het gebouw draagt bij aan een goede balans tussen groep en privé. Architect Menno Vissers, tevens bewoner, geeft toelichting en aansluitend rondleiding (zie ook: website  Vissers architecten, Haarlem )
 
7. Pareltje aan het Spaarne
adres: Scheepmakersdijk 32, Haarlem
Toelichting voor het woonhuis en eventueel openstelling
tijd: van 11.00 uur tot 13.00 uur
Dit bijzondere woningbouwproject ligt in de buitenbocht van het Spaarne tegenover het Teylershofje. Achter het woonhuis zat een voormalige wasserij met daarachter rommelige aanbouwen. In een restauratieplan is de bestaande woning opgeknapt. De aanbouwen zijn vervangen door een met zink bekleed torentje van drie bouwlagen. Dit torentje staat trots in het middenpunt, geflankeerd door twee bestaande torens van metselwerk. Architect Hans Philips zal aan de buitenkant uitleg geven over dit bijzonder project en onder voorbehoud is één van de woningen te bezoeken (zie ook: website Hans Philips architecten )
 
8. Heldergroen
adres: Fanny Blankers-Koenplein 1
Openstelling en toelichting
tijd: van 11.00 uur tot 13.00 uur
Op de begane grond van de oude Droste-silo is ontwerpbureau Heldergroen gevestigd. Tussen de robuuste betonstructuur is een dynamisch kantoorconcept gerealiseerd, waarin het industriële karakter samengaat met een uiterst flexibel interieur. De werkplekken worden dagelijks omhoog gehesen, waardoor de ruimte na kantoortijd op verschillende manieren kan worden gebruikt: tentoonstellingen, clinics, lezingen of een goede party. De tafelbladen (vervaardigd uit oude telefoonpalen) hangen aan stoere lieren en rusten overdag op verrijdbare ladekastjes van verroest staal. De beweegbare onderdelen en industriële materialen verwijzen naar het oorspronkelijke gebruik van de silo en sfeer op de kade. Het ontwerp is gemaakt door Zecc Architecten (zie ook: site Heldergroen en Zec
 
9. Figeecollectief in het Figee Innovatie Theater
adres: Hendrik Figeeweg 1, Unit 0.003, Haarlem
Openstelling en toelichting
tijd: van 11.00 tot 13.00 uur
Hans van Eeden en het Figeecollectief presenteren zich in het Figee Innovatie Theater (FIT), gevestigd in de voormalige Figeehal aan het Spaarne. Als architect werkt Hans van Eeden op dit moment onder meer aan enkele projecten van particuliere opdrachtgevers. Daarnaast is hij
betrokken bij het Figeecollectief, dat met brede kennis uit verschillende vakgebieden (architectuur, gezondheid, AV/IT, interieur, facilitair) integrale oplossingen zoekt voor huisvestingsvraagstukken. Het collectief heeft het FIT, een podium vol en van inspiratie, als thuisbasis. Voor meer informatie zie website Figeetheater en Figeecollectief. www.figeetheater.nl en www.figeecollectief.nl
 
10. AG architecten
Adres: Nijverheidsweg 50A, Haarlem
Open huis
tijd: van 11.00 tot 16.00 uur
AG architecten is een bureau met gerealiseerde projecten in de utiliteitsbouw, particuliere en projectmatige woningbouw, gezondheidszorg, sport/recreatie en kinderopvang. Er werken circa tien medewerkers onder leiding van Anouk Vermeulen en George Polman. Het bureau heeft zich ontwikkeld tot een professionele denktank met knowhow op een breed bouwkundig gebied: stedenbouw, architectuur, interieur, landschapsarchitectuur, bouwmanagement en duurzaam bouwen. AG architecten is medeondertekenaar van het Haarlemse klimaatconvenant ‘de Groene Mug’. Een van de projecten in de omgeving van Haarlem is de VILLA DUIN, genomineerd voor de Arie Kepplerprijs van WZNH. Website AG architecten: www.ag-architecten.nl
 
11. Lichtfabriek
adres: Energiehuis, Minckelersweg 2, Haarlem
Presentatie en rondleiding
tijd: 14.00 uur
Waar zie je dat nou nog: fabrieken die eruit zien als monumentale grachtenpanden, compleet met trapgevels en hoge raampartijen? Je vindt ze op het terrein van de Lichtfabriek in Haarlem! In 1902 zijn ze ontworpen door architect J. Blom voor de huisvesting van het Energiebedrijf Haarlem. Het zogenoemde Oliehuis is qua architectuur een parel, vinden de experts. Gebouwd in neo-klassieke stijl met een 15 meter hoog zadeldak. Hier werden de transformatorhuisjes waar Haarlemmers hun licht van kregen, met nieuwe Olie gevuld. Het Oliehuis heeft de tijd glansrijk doorstaan. Nu dient de bijzondere architectuur als stijlvolle entourage voor congressen, recepties en evenementen. Zie ook: www.lichtfabriek.nl
 
12. Woning ontworpen door Gerrit Rietveld
adres: Kenaupark 6D, Haarlem
Openstelling en toelichting
tijd: van 11.00 tot 14.00 uur
De “Flatstichting vóór Vrouwen dóór Vrouwen” is in 1938 opgericht om “een goede huisvesting voor alleenstaande vrouwen te bevorderen”. Daartoe werd de villa aan het Kenaupark 6 aangekocht en werd de jonge architect Gerrit Rietveld benaderd. Rietveld bouwde in de villa in totaal 12 éénkamerwoningen, die allemaal verschillend zijn. De opengestelde woning op 6D is nog deels in de originele staat en het interieur bevat tal van prachtige, slimme ruimtebesparende vondsten van de jonge meester zelf.
 
13. SlangenHulsker architecten
adres: Schotersingel 8, Haarlem
Open huis
tijd: van 11.00 tot 14.00 uur
In 2006 hebben de architecten Heiko Hulsker en Joop Slangen (1996-2007 Stadsarchitect van Haarlem) het voormalig Volksbadhuis aan de Schotersingel verbouwd en er hun bureau in ondergebracht. SlangenHulsker architecten neemt de bezoeker op een rondleiding mee door het gebouw en geven toelichting over diverse eigen projecten.
Zie ook: www.slangenhulsker.nl
 
14. De Hamelink
adres: Noormannenstraat 1, Haarlem
Openstelling
Tijd: van 11.00 uur tot 14.00 uur
Gebouw ‘De Hamelink’ is dé ontmoetingsplek voor de bewoners van de Slachthuisbuurt geworden.
De buurtbewoners, de gemeente en de Haarlemse woningcorporaties hebben ervoor gekozen om gezamenlijk de uitdaging aan te gaan om in de Slachthuisbuurt de sociale infrastructuur te verbeteren. Daarom hebben zij geïnvesteerd in dit gebouw dat onderdak biedt aan een basisschool, een dagcentrum voor ouderen, een voorlichting/informatievoorziening en diverse buurtactiviteiten. Op de Dag van de Architectuur 2011 heet ‘De Hamelink’ iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen in het hart van de Slachthuisbuurt.
 
15. Architectenbureau Werner Kamp
Adres: Spaarnwouderstraat 71, Haarlem
Open huis
Tijd: van 11.00 tot 15.30 uur
Tijdens deze openstelling kunt u kennis maken met dit jonge ambitieuze bureau in het centrum van Haarlem. Leefkwaliteit – ruimtelijkheid – maatwerk zijn belangrijke sleutelwoorden in het (ontwerp)proces van Architectenbureau Werner Kamp. Het bureau richt zich voornamelijk op de particuliere sector en de utiliteitsbouw. Zie ook: www.wernerkamp.nl
 
16. Rick Thani Architecten
Adres: Jansstraat 46, Haarlem
Open huis
Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur
Rick Thani Architecten laat een presentatie van eigen projecten zien. De nadruk zal liggen op de rol van de architect en de aspecten, waarmee de architect zich bezig houdt tijdens het proces. Tijdens de openstelling kunnen bezoekers geheel vrijblijvend eventuele initiatieven bespreken, in een soort quickscan sessie. Daarnaast is er de mogelijkheid om een van de bijzondere 'stijlkamers' te bezichtigen van het voormalige gerechtsgebouw waarin dit architectenbureau is gevestigd. Zie ook: www.rickthani.nl
 
17. Zelf verzonnen/zelf bedacht: Maak je eigen…
Adres: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Kinderworkshop (6 t/m 12 jaar)
Tijd: van 12.00 tot ca. 14.00 uur
let op: aanmelden noodzakelijk (max. 10 deelnemers), tel. 023 534 05 84.
Het ABC organiseert speciaal voor kinderen een workshop ‘zelf verzonnen/zelf bedacht’ waarbij een maquette wordt gemaakt van een droomhuis, hondenhok, slaapkamer, voetbalstadion, poppenhuis of…. Onder begeleiding gaan de architecten van de toekomst aan de slag met verscheidene materialen. Het resultaat kan in de zomerperiode in het ABC tentoongesteld worden (mag maar natuurlijk ook direct mee naar huis)!
 
18. Direct Force, Kerk Ridderstraat
Adres: Ridderstraat 29, Haarlem
Presentatie met rondleiding (2x)
Tijd: om 13.00 en om 14.00 uur
let op: Aanmelden noodzakelijk (max. 30 deelnemers), bij het ABC tel. 023 534 05 84.
De verbouwing van de kerk aan de Ridderstraat is in 2007 begonnen en vier jaar later is het pand in gebruik genomen. Sinds enkele weken is het marketingbedrijf Direct Force actief vanuit de Kerk.  Camiel Vermeulen, Directeur Direct Force B.V., zal een  presentatie geven met aansluitend een rondleiding. Zie ook: www.directforce.nl /
 
19. Lantaarn in het park
Adres: Morinnesteeg 12, Haarlem
Toelichting voor het woonhuis (2x)
Tijd: om 13.45 en om 14.45 uur
Op een zeer ondiepe kavel midden in het centrum van Haarlem ontwierp Mike Janga een vrijstaande houtskeletbouwwoning. Ondanks scepsis van de gemeente: “Daar past geen huis, hooguit een schuurtje.” In drie maanden was het huis gereed. Doordat het op de flank wordt gezien, ontlokt het aan menig voorbijganger de vraag of het soms twee woningen zijn. De kavel werd optimaal benut door de trap in het midden aan de voorkant te plaatsen. Vanwege het glazen middenstuk dat naar het park is gekeerd, noemt men het wel “De lantaarn in het park”.
 
20. StadStrand de Oerkap
Adres: Harmenjansweg 95, Haarlem
Verhalen op locatie (3x)
Tijd: 13.00, 14.00 en om 15.00 uur
Vier jaar geleden begonnen Jules, Joao tezamen met Robin en Bart (de oprichters van Stichting STAD  -Stichting Talent And Dreams) op het voormalige Energieterrein van Haarlem een strandtent. Sinds twee jaar runnen Jules en Robin met z’n tweeën op een nieuwe locatie bij de voormalige drijfriemenfabriek, de zelf ontworpen en gebouwde strandtent Oerkap. Voor deze dag verhalen zij hoe het zo gekomen is en hoe STAD jongeren helpt met de realisatie en uitvoering van hun plannen en ideeën waarbij creatief talent wordt gestimuleerd en dromen gerealiseerd. Zie ook: www.oerkap.nl
 
21. Villa Westend
Adres: Westlaan 41, Velserbroek
(let op: bij navigatie Vergierdeweg 275 in Haarlem en vanaf daar de bordjes Villa Westend volgen)
Toelichting en rondleiding
Tijd: van 13.00 tot 14.00 uur
Dit moderne, trendy restaurant op een locatie aan de Westbroekplas is in 2008 opgeleverd. Inmiddels is het restaurant door velen ontdekt voor vergaderingen, diners, lunches en feesten. De entourage, de ruimtelijke kwaliteit, het licht, het uitzicht zijn elementen die zeer gewaardeerd worden. Architect Menno Vissers van Vissers architecten, voorheen de Koning en Vissers architecten, zal om 13.00 uur een toelichting geven over dit project met aansluitend een rondleiding. Zie ook: www.villawestend.nl
 
22. het Trionk
Adres: hoek Van Oosten de Bruijnstraat/ Westergracht, Haarlem
Openstelling
Tijd: van 13.00 tot 16.00 uur
De Woongroep “Kennermerland 50+” heeft in het Trionk huisvesting gevonden. Naast 28 appartementen voor senioren is een dienstencentrum voor ouderen en een praktijk voor huisartsen gevestigd in het Trionk. De bewoners hadden inspraak in het ontwerp dat is gemaakt door Architectenbureau Hans Wagner. Tevens was de buurt betrokken bij dit plan en trad Pré Wonen op als opdrachtgever.
 
23. Selimiye Moskee en cultureel centrum
Adres: Minaretstraat 1, Haarlem
Ontvangst en rondleiding
Tijd: 14.00 uur: ontvangst; 14.30 uur: rondleiding
Voor deze moskee met cultureel centrum (CCS) wenste het verenigingsbestuur een modern en herkenbaar gebouw en niet een zogenoemde ‘heimwee moskee’ met een traditionele vormgeving. Het gerealiseerde ontwerp van Fedde Reeskamp (De Architectenkamer, Haarlem), waarvoor hij van de opdrachtgever ‘de vrije hand’ kreeg, wordt aan de buitenzijde bepaald door toepassing van FSC-hardhout (massaranduba) en Indiaas leisteen (‘Jack Slate’ of ‘Indian Gold’ genoemd). In het interieur, dat volgens ongeschreven moskeeregels is ingericht, is de koepel opvallend. Het betreft hier de eerste permanente zelfdragende glazen koepel ter wereld. Dit ontwerp is uitgevoerd in nauwe samenwerking met bureau Octatube (Delft). Zie ook: www.selimiye.nl
 
24. Energiezuinig woonhuis in Haarlem Zuid
Adres: Ipenrodestraat 1, Haarlem
Openstelling en toelichting (2x)
Tijd: om 14.00 en om 15.30 uur
(Let op: aantal bezoekers is beperkt door de grootte van het huis)
De woning (bouwjaar 1983) is ontworpen voor een restperceel in een woonbuurt uit begin 1900. Er is gekozen voor houtskeletbouw vanwege de lichte en eenvoudige constructie en uit oogpunt van energiezuinigheid. De architectuur moest ofwel aansluiten op de diverse architectonische stijlen van de buurt, ofwel – en daarvoor is gekozen - daarvan sterk afwijken. De reacties in de buurt op het ontwerp waren destijds sterk uiteenlopend; van zeer afwijzend tot zeer waarderend. Het huis is voorzien van drievoudige beglazing, luchtverwarming, gebalanceerde mechanische ventilatie met hoogrendement warmte-terugwinning, een zonneboiler, 18  netgekoppelde zonnepanelen en 12 kleine zonnepanelen voor de poortverlichting.
 
25. Drijvende tuinen
Adres: Verzamelpunt: Zuider Buiten Spaarne 65, Haarlem
toelichting
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Op initiatief van woonbootbewoner Rolf Baron liggen in het Zuider Buiten Spaarne drijvende tuinen tussen de woonboten. De drijvende tuinen zijn professioneel aangepakt. Wat de initiatiefnemer betreft mag het hele Spaarne worden “opgegroend”.
 
26. Winkel Jansje
Adres: Grote Houtstraat 43-45, Haarlem
Rondleiding en toelichting
Tijd: van 15.00  tot 16.00 uur
De winkel ‘De wereld van Jansje’ is eind vorig jaar uitgeroepen tot de ‘Beste winkel van 2010’ in Haarlem. Het concept van de winkel is spraakmakend: duurzame product, exposities, restaurant (van kop koffie tot lunch) en klanten worden welkom geheten of bediend door medewerkers met een beperking. Het is meer dan een winkel. De architectuur is ondersteunend en eigentijds. De glazen kap in de lunchroom, de steeg, de middeleeuwse kelders, de buitenruimte en de locatie van de Doopsgezinde gemeente is een verhaal apart. Architect Menno Vissers van Vissers architecten (voorheen de Koning en Vissers architecten), geeft toelichting met aansluitend rondleiding.
 
27. Het Duinhuis
Adres: Vondelweg 517, Haarlem
Rondleiding
Tijd: om 14.00 uur
Het kinderdienstcentrum Hartekamp, ontworpen door Morfis Architecture/Urbanism, is een gezonde, comfortabele en speelse omgeving voor gehandicapte kinderen en hun ouders. De typologie van het gebouw is geïnspireerd op de nabijgelegen duinen. Het dak is bepalend voor het gehele gebouw en kinderen krijgen de mogelijkheid om elke, steeds weer unieke, plek in het gebouw te ontdekken. De entree is gemarkeerd door een lichtgevend torentje dat de oriëntatie voor de kinderen makkelijk maakt. Het glooiende duindak wordt gemarkeerd door de façades die een relatie aangaan met de gebouwde omgeving. Zie ook: www.morfis.nl
 
28. Ecohuis in Haarlem Zuid
Adres: Westerhoutpark 12, Haarlem
Presentatie en rondleiding
Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur
Dit bijzondere woonhuis is een van de meest klimaatneutrale woningen in Haarlem. Het heeft een houten skeletbouw met lemen wandafwerking. Op het dak staan zonnecollectoren waarmee de bewoners van maart tot oktober gratis hun water verwarmen. Met een ronde vorm en veel ramen aan de zuidkant is het een energiezuinig huis.
 
29. Spaar en Hout
Adres: Kleine Houtweg 139, Haarlem
Toelichting in het park
Tijd: om 14.00 uur
Klous + Brandjes Architecten geeft een toelichting op de nieuwbouw van de groepswoningen, vanaf de buitenzijde vanuit het park. Het project ligt in een tuin met monumentenstatus, ontworpen door Leonard Springer. Vanuit zorgvuldig geselecteerde standpunten manifesteert het gebouw zich verschillend. Vanuit het park is het nauwelijks zichtbaar en gaat het op in het ‘Hout’, terwijl het vanaf het voorplein een voortzetting is van het bestaande hoofdgebouw van architect Jonkheit. De geplooide gevel is het gevolg van zorgvuldige studie naar zichtlijnen, posities van bestaande bomen en reflecties en schaduwwerkingen op de glasvlakken. Zie ook: www.klousbrandjes.nl
 
30. Particuliere villa’s in Duin & Beek, Park Brederode
Adres: Ingang Park Brederode, Brederodelaan t.o. nr. 34, Bloemendaal
Openstelling en toelichtingen
Tijd: van 11.00 uur - 13.00 uur
In woongebied Duin & Beek in Park Brederode te Bloemndaal is een vijftal particulieren gestart met de bouw van hun villa. Vier anderen zijn nog samen met architecten bezig hun droomhuis te ontwerpen. Het gebied waar deze negen woningen komen, grenst aan de Bloemendaalse duinen en onderscheidt zich onder meer door natuur en historische kwaliteiten van vele (rijks)monumenten op het terrein. In totaal zijn in Park Brederode 21 grote kavels beschikbaar voor particulier opdrachtgeverschap. Het ABC Architectuurcentrum Haarlem organiseert samen met Park Brederode op locatie openstellingen van en presentaties over een of meer in aanbouw zijnde woningen en toelichtingen over particulier opdrachtgeverschap op het terrein. Zo zal onder meer het ontwerp van een woonhuis dat architectenbureau Paul de Ruiter heeft gemaakt worden toegelicht. Zie ook www.park-brederode.nl
 

31. Gerestaureerde/herbestemde reinwaterkelder en filtergebouw
Adres: Hoge Duin en Daalseweg  21 b, Bloemendaal
Openstelling en rondleiding (2x)
Tijd:
Van 12.00 tot 15.00 uur: openstelling expositieruimte Castellvm Aqvae in voormalig reinwaterkelder.
Om 13.00 en 14.00 uur:  rondleiding naar woonhuis in voormalig filtergebouw.
Het kleinste drinkwaterbedrijf van Nederland was begin vorige eeuw gevestigd aan de Hoge Duin en Daalseweg te Bloemendaal. De Eerste Nederlandsche Electriciteits Maatschappij (ENEM) leverde vanaf 1901 drinkwater aan particulieren in Bloemendaalsche Park en Park Duin en Daal. In 1982 besloot het Provinciaal Bestuur van Noord-Holland tot bescherming van het filtergebouw. Kort daarop kreeg het gebouw de status van Rijksmonument. De familie Swaak besloot het filtergebouw te laten verbouwen tot woonhuis. In 2001 werd het woonhuis opgeleverd. Het gefilterde water werd opgeslagen in zogenaamde reinwaterkelders. In 2010 werd de ronde kelder verbouwd. De ruimte is nu in gebruik als galerie.
 
32. Initiatiefnemers aan het woord in ABC
Adres: ABC architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Presentaties (3x)
Tijd: om 15.30 uur, 16.00 uur en 16.30 uur
15.30 uur: Presentatie van ondernemer Baud Schoenmaeckers over zijn particuliere initiatief om gebouw Het Seinwezen duurzaam te renoveren/restaureren en daarmee een impuls te geven voor nieuwe bedrijvigheid in het gebouw zelf alsmede de omgeving.
16.00 uur: Gesprek met leden van Vereniging CPO Zuid-Kennemerland onder leiding van Gabriël Verheggen over het initiatief om te komen tot collectief particulier opdrachtgeverschap in Haarlem (ca. 5 a 10 woningen) en meer specifiek over een duurzaam project met kaswoningen.
16.30 uur: Toelichting door architect Ed Bijman (Heren 5 Architecten) over zijn eigen initiatief voor, en ontwerp van, een woonark in het Spaarne (Haarlem Noord) om met zijn gezin in te wonen.
 
33. FUSION en Jan Stuyt
Adres: ABC architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Opening exposities en slotborrel
Tijd: 17.00 uur
Met de opening van twee exposities sluit het ABC de Haarlemse Dag van de Architectuur af:
FUSION - pleidooi WAM architecten voor sierlijke architectuur in open samenleving
Bijzondere tentoonstelling over en van het Delftse architectenbureau WAM architecten dat geleid wordt door architect Wilfried van Winden. WAM architecten geniet inmiddels internationale bekendheid vanwege het ontwerp van het Inntel Hotel in Zaandam. Op dit ogenblik wordt het woningbouwcomplex De Oriënt te Den Haag gebouwd.
Architect Jan Stuyt (1868-1934) - veelzijdigheid en katholiciteit als kunst
Expositie over architect die onder meer mede verantwoordelijk is voor Hageveld (Heemstede) en koepel Bavo-kathedraal (Haarlem).
 
EXTRA: 34. Sportpaviljoen Olympia
adres: Henk van Turnhoutpad, Haarlem
Openstelling en toelichting door Thijs Asselbergs om 13.30 uur
tijd: van 12.00 tot 15.00 uur
Architectuurcentrale Thijs Asselbergs (aTA) ontwierp een nieuw Sportpaviljoen voor de Sportvereniging Olympia Haarlem. Deze vereniging is in 2008 ontstaan na de fusie van TYBB, DSC ‘74 en DCO. Sportcomplex Nol Houtkamp aan het Spaarne is volledig opnieuw ingericht en vormt de thuisbasis voor de nieuwe vereniging. Het Paviljoen wordt vormgegeven door middel van slechts enkele kleuren en materialen; eenvoud, met de nadruk niet op het paviljoen, maar juist op de sporters, de trainingen en de wedstrijden. De begane grond is grotendeels gesloten en daarmee ‘hufterproof’. In contrast daarmee staat de kantine bovenop, deze is licht en extrovert vormgegeven. De bestaande sporthal en het nieuwe sportpaviljoen zijn verbonden door middel van een hoge glazen entreehal. Architect Thijs Asselbergs geeft om 13.30 uur ter plekke een toelichting over het project (zie ook website aTA)
 
Extra: 35. Voormalig schaftlokaal verbouwd tot woning
Adres: Duin en Beeklaan 19, Park Brederode , Bloemendaal
Openstelling en toelichting door architect Peter Plaisier
tijd: van 11.00 tot 13.00 uur
In het park Brederode te Bloemendaal (zie ook nr. 30) heeft PS architecten het voormalig schaftlokaal van de tuinlieden onder particulier opdrachtgeverschap getransformeerd tot woning. Het aan de bosrand gelegen langgerekte gebouw uit 1964 wordt met aardwarmte verwarmd en is nu zeer energie-zuinig: het voldoet zelfs aan de strenge eisen voor nieuwbouwwoningen. Door slim te isoleren en speciaal dubbel glas toe te passen is de karakteristieke architectuur met lessenaarsdak, baksteengevels en stalen kozijnen behouden gebleven. De woonkamer ziet aan de voorzijde uit over het park, de daarondergelegen slaapverdieping is gericht op het achterliggende duinlandschap. Het ontwerp is tot stand gekomen in eendrachtige samenwerking tussen opdrachtgevers en architect. Architect Peter Plaisier van PS architecten zal voor toelichting aanwezig zijn. (zie ook website ps architecten)