fototentoonstelling van ZOEM! Fotografie
Expositie

Op zondagmiddag 23 januari 2011 openden ‘stadslandschapsfotograaf’ Gé Dubbelman én Joost Ravoo (NS regiodirecteur Randstad Noord) in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de fototentoonstelling 'De Haarlemse Metro in Twilight Perspectief' van fotografiegroep ZOEM!

 

Deze tentoonstelling is wegens succes verlengd t/m 17 april (was oorspronkelijk 20 maart).

ZOEM! Fotografie is een samenwerkingsverband van een zestal semiprofessionele fotografen uit Haarlem. Twee jaar geleden besloten zij om de stad Haarlem als onderwerp voor een nieuw fotoproject te nemen. Zij formuleerden een strak kader bestaande uit een denkbeeldig metronetwerk dat over (eigenlijk ‘onder’) de stad werd gelegd. Zo ontstonden een Noord-Zuidlijn, een Oost-Westlijn en een Ringlijn. Daarbij werden een reeks metrostations geprojecteerd op 20 logische en stedenbouwkundig verantwoorde plekken. De omgevingen van die stations werden vervolgens onderwerp van het fotografieproject met daarbij, als een van de restricties, dat deze omgevingen dienden te worden gefotografeerd op één bijzonder moment van de dag, namelijk tijdens de zogenoemde ‘twilight’.

 

De resultaten van het project zijn vanaf 23 januari tot en met 17 april 2011 (verlengd!) in het ABC te zien. De ruim 120 foto’s van de verschillende makers geven de beschouwer een verrassend perspectief op de stad. Saaie gebouwen blijken in het ochtendlicht over ongekende kwaliteiten te beschikken, randwegen worden sprookjesachtig, fiets-tunneltjes enger, kruispunten spannender en winkeletalages lijken kleine schilderijtjes.

 

In het kader van de tentoonstelling gaven enkele leden van ZOEM! Fotografie op woensdagavond 16 februari om 20.00 uur een voordracht in het ABC. Zij gingen toen onder meer in op de achtergronden van dit bijzondere fotografieproject en spreken over mogelijkheden en beperkingen van fotograferen in ‘de twilight’ alsmede op de idee van het 'lezen van een foto'.

 

Achtergrond ZOEM! fotografie

ZOEM! fotografie werd 5 jaar geleden opgericht door 6 enthousiaste semiprofessionele fotografen die besloten te gaan samenwerken om elkaar te versterken. De naam ZOEM! is een combinatie van de fotografieterm 'zoom' en het geluid van de Haarlemse mug. ZOEM! fotografie voert commerciële opdrachten uit met als doel eigen projecten mede mogelijk te maken.

 

ZOEM! Fotografie bestaat uit:

Arno Hagemans

Gerda Klaassen

Daphne Rigter

Natascha Rumping

Hans Sinnecker, en

Guusta Veldman

 

Voor een link naar de website van ZOEM! Fotografie met een preview van het project 'De Haarlemse Metro in Twilight Perspectief' zie hieronder.

 

Voor een achtergrondartikel over de expositie zie het PDF hieronder (Uitkrant Haarlems Dagblad dd 25 januari 2011).

Meer informatie: