Fototentoonstelling van herbestemde monumentale kerken
Expositie

De Kerk van Morgen is een fototentoonstelling over het hergebruik van monumentale kerken in Nederland die geheel of gedeeltelijk hun kerkelijke functie hebben verloren. Zo laat de tentoonstelling tien voorbeelden zien van kerken die een multifunctioneel gebruik hebben gekregen, zoals voor exposities, evenementen, prijsuitreikingen, muziekuitvoeringen en beurzen. Ook worden er tien voorbeelden getoond van kerken die geheel of gedeeltelijk zijn ingericht voor één nieuwe functie, zoals boekwinkel, hotel of wonen.

Deze expositie is gemaakt door het AIA (Architectuur Informatiecentrum Alkmaar) en werd in 2018 in de Alkmaarse Grote Kerk geëxposeerd. Omdat Haarlem eveneens veel herbestemde kerken kent zoals de Jopenkerk, de Janskerk en natuurlijk de Grote (St. Bavo) Kerk maar zeker ook omdat herbestemming van kerken en van religieus erfgoed een actueel onderwerp is, heeft het ABC het initiatief genomen de expositie in Haarlem te tonen. Naast de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een corona-proof bijprogramma. Meer daarover is binnenkort hier op deze site.

Bij de expositie - die overigens ter gelegenheid viering 500-jarig bestaan van de Grote of St. Laurenskerk in Alkmaar werd georganiseerd - is ook een publicatie verschenen die dienst doet als catalogus. Deze is te koop voor 9,95 euro.

De tentoonstelling in het ABC wordt mede mogelijk gemaakt door het Noord Hollands Archief en door Kerk & Co.