werk van Adam Doyce Transue (verlengd t/m 20 september)
Expositie

Vanaf half juni tot half september exposeert het ABC het veelzijdige werk van architect, kunstenaar en vooral maquettebouwer Adam Doyce Transue. Adam is van origine Amerikaan en woont sinds 1998 in Nederland en vanaf 2007 in Haarlem. In de Haarlemse Waarderpolder heeft hij zijn studio/atelier waar hij in opdracht maquettes maakt van onder meer ontwerpen voor de Amsterdamse Zuidas. In het ABC toont Adam Doyce Transue een verscheidenheid aan ‘soorten’ maquettes waaraan hij werkt. Daarnaast laat hij ook zijn ‘Guardians of the Working Man’ zien…

Voor een nadere toelichting zie hieronder. Voor een interview met Adam Doyce Transue over deze expo zie ons YouTube-kanaal en klik hier 

Een belangrijk werkterrein voor Adam Doyce Transue is de Amsterdamse Zuidas. Voor dit dynamische en in ontwikkeling zijnde stuk Amsterdam heeft hij de afgelopen jaren al vele maquettes gemaakt. Van groot tot klein en van diverse materialen. In het ABC laat Adam het gehele plangebied van de Amsterdamse Zuidas zien (schaal 1:2500) maar ook voorbeelden van ‘individuele’ gebouwen in dit gebied als de ‘Gershwin Brothers’ (LEVS architecten), ‘The Valley’ (MVRDV ), ‘PULS’ (MVSA en VMX architecten) en RAI Hotel (OMA) . Een Haarlems project op de tentoonstelling is gebouw Plaza West (Eve architecten en Common Affairs).

Op de tentoonstelling is er aandacht voor de maquette als ‘kunstwerk’ maar ook voor het maakproces, de totstandkoming en aspecten als schaal en materiaalgebruik. Een heel ander facet van Adams creativiteit komt op de expositie eveneens aan bod. Dat betreft de serie sculpturen ‘Guardians of the Working Man’. Hij maakt deze werken als autonoom kunstenaar van restmateriaal. Het resultaat daarvan is een reeks geabstraheerde figuren die in zwaar metaal lijken te zijn  uitgevoerd.

NB. Het ABC neemt het zogenoemde ‘museumprotocol’ in acht. Dit betekent onder meer dat er een vaste route door het centrum is gemaakt, er een maximum is voor aantal bezoekers per ruimte etc. Het is overigens nu niet nodig om een tijdslot te reserveren..

Fotograaf afbeelding: Jan Vonk