Fietsexcursie Hageveld en Heemstede op donderdag 8 juni
Rondleidingen

Op donderdag 8 juni organiseert het ABC een fietstocht naar Hageveld en Heemstede. Deze fietstocht sluit aan bij de lopende tentoonstelling in het ABC “Laten we samen een betere toekomst bouwen” met maquettes van leerlingen van het Atheneum College Hageveld. Het atheneum is gehuisvest aan de oostkant van Heemstede op het landgoed Hageveld in een enorm monumentaal gebouwencomplex omringd door bos en weiland. Het gebouw is in 1922 opgericht als kleinseminarie naar ontwerp van de architect Jan Stuyt.
Centraal staat de kapel met een op de Sint-Pieter in Rome geïnspireerde koepel. College Hageveld zit in het ‘achterhuis’ van het complex, het representatieve ‘voorhuis’ is verbouwd tot zestig appartementen. Onderdeel van de fietstocht is een rondleiding door de school onder leiding van docent Yousef Kavousi of een andere docent van Hageveld.

De fietstocht gaat verder langs een aantal plekken in Heemstede waar de laatste jaren flink wat herontwikkeling heeft plaatsgevonden. Er is vooral veel gebouwd op het terrein van het voormalige Diaconessenziekenhuis en rond de Heemsteedse Haven. Vanaf 1973 heeft Heemstede een eigen ziekenhuis gehad totdat in 2004 in Hoofddorp het Spaarneziekenhuis verrees. De hoogbouw van het ziekenhuis is gesloopt en vervangen door laagbouw en drie appartemententorens.
Naar ontwerp van de voormalig stadsarchitect van Haarlem Max van Aerschot is de zuidkant van de haven van Heemstede herontwikkeld met een aantal wooncomplexen. HBB en LEVSarchitecten zijn verantwoordelijk voor de transformatie van de noordzijde van de haven met een markante woontoren en opvallende steigerwoningen.
De fietstocht eindigt bij twee in het dorp omstreden bouwprojecten aan de Binnenweg, de nieuwe Vomar en de sloop van het oude postkantoor. Rondleider langs de bouwprojecten is Bob ter Haak van de gemeente Heemstede.

Datum: donderdag 8 juni 2023
Verzamelen: 13:30 uur bij het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem
Afronding: rond 16:00 uur Binnenweg Heemstede
Lengte fietstocht: 8 kilometer
Kosten: € 7,50 per persoon (Museumkaart, Haarlempas en Vriend van het ABC € 5,00)