Over daglicht in de architectuur
Expositie

Iedereen heeft daglicht nodig, ook in huis, in school en op het werk. Van 25 januari tot en met 17 april 2022 organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem een tentoonstelling over het thema ‘daglicht in de architectuur’. Met als titel ‘Het Licht Zien!’ wordt ingegaan op de vraag hoe we zó kunnen ontwerpen en bouwen dat daglicht bijdraagt aan een aangenaam en gezond binnenklimaat.
Op zondagmiddag 23 januari is de expositie geopend door Atto Harsta  met een 'livestream-lezing' via ons YouTube-kanaal rechtstreeks vanuit het ABC. Harsta is transitiestrateeg, bouwinnovator én was in 2004 oprichter van de Stichting Living Daylights ter promotie van daglichttoepassingen in de gebouwde omgeving (nu Stichting Dutch Daylight). De openingslezing kun je nog bekijken via ons YouTube-kanaal. Gebruik daarvoor deze link:
https://youtu.be/31KwJe8fU04

Toelichting
Dagelijks een portie daglicht doet een mens goed. Van daglicht is bekend dat het onze gezondheid en stemming positief beïnvloedt. Daglicht geeft rust en ontspanning, bevordert onze productiviteit en ons gevoel van veiligheid en tevredenheid. Hoe meer daglicht binnen, hoe prettiger en lekkerder iemand zich voelt. Maar hoe krijg je voldoende daglicht? We zitten tenslotte ongeveer 90% van onze tijd binnen… De tentoonstelling ‘Het Licht Zien!’ gaat over meer daglicht in huis, op het werk en in gebouwen. Er worden projecten getoond waarbij daglicht extra aandacht heeft gekregen zodat overdag veel licht tot diep in het interieur binnenkomt.

In het verleden, toen het elektrisch licht nog niet was uitgevonden, maakten architecten soms al vernuftig gebruik van daglicht. Maar daglicht is nog steeds een actueel thema in hedendaagse architectuur. Dat is onder meer te zien bij het crematorium in Haarlem Noord van architect Herman Zeinstra met een maximaal gebruik van daglicht. Een belangrijke rol voor de toetreding van daglicht door middel van daglichtschachten is wellicht in de toekomst te zien wanneer de voormalige Haarlemse V&D een andere bestemming krijgt en de donkere verdiepingen bijvoorbeeld geschikt gemaakt worden voor woningbouw.
daglicht   daglicht v&d
De tentoonstelling ‘Het Licht Zien!’ toont verder onder meer vijf voorbeeldprojecten van architect Sander Mirck. Bij zijn ontwerpen besteedt hij veel aandacht aan daglicht gecombineerd met uitzicht. Zijn gebouwen worden gepresenteerd met foto's en films, maar ook met analyses en bewegende daglichtsimulaties.

Op 8 april organiseert het ABC in samenwerking met Sander Mirck een rondleiding door Crematorium Haarlem met een toelichting van architect Herman Zeinstra zelf. Meer informatie

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde, Stichting Dutch Daylight, Mirck Architecture, DRAW architecten en Jochemsenthani AR