Lezing

Discussie ABCafé Het nieuwe stadskantoor
Sprekers Het debat staat onder leiding van Janny Rodermond
Waar ligt het moraal van de architect en wat is de sociale functie van architectuur

Discussie op maandag 19 december as.

om 17.00 uur in het ABC Architectuurcentrum

Het nieuwe stadskantoor wordt aan de grens van de oude binnenstad, aan de Schipholweg, gebouwd.
Er is al veel te doen geweest over de keuze van deze locatie: het ligt te perifeer, er is geen inspraak geweest, de locatie is moeilijk bereikbaar maar boven alles hoort een dergelijke functie gewoon in de binnenstad te zijn gehuisvest. Het gemeentebestuur had blijkbaar voldoende reden om hier niet naar te luisteren en start in 2006 met de bouw.

Kijkt men goed naar de kaart van Haarlem dan gaapt op de geplante locatie nu nog een groot gat en valt de stad als het ware uit elkaar.
Hier ligt een kans voor de nieuwe ontwikkeling; het stadskantoor kan hier de oude en de nieuwe stad met elkaar verbinden en zo de 60.000 inwoners van Schalkwijk echt bij Haarlem betrekken.

Het kan een impuls zijn voor de ontwikkelingen in Schalkwijk en een kans voor de stad. De vele locaties waarin de ambtenaren nu nog zijn gehuisvest komen straks leeg te staan. Wat wij met dit fantastische potentieel kunnen doen zal het onderwerp van ons volgende ABCafé zijn.

Ellen Siebert

Meningen
Johan Galjaard, stedebouwkundige

werkgelegenheid en de spoorverbinding. Langs de Schipholweg is al eerder gekozen voor kantoren en voorzieningen, het nieuwe Stadskantoor zou daarin een prominente plaats kunnen innemen. Het zou een impuls kunnen en moeten zijn voor architectonische kwaliteit, die hier nu nog ver te zoeken is.

Het nieuwe Stadskantoor zou een belangrijk gebouw moeten worden dat Haarlem en Schalkwijk stevig met elkaar verbindt. Daarmee is het ook een nieuw symbool van de stad en een oriëntatiepunt, zowel vanuit de stad zelf als komend van buiten. Het Stadskantoor zou het begin kunnen zijn van een herstructurering van de voormalige landschappelijke zone door een opwaardering of misschien wel vervanging van bestaande bebouwing. Het Stadskantoor als katalysator in een nieuwe ontwikkeling.

Daarom is de locatie aan de Schipholweg voor nu en de komende decennia een goede locatie. Om te kunnen functioneren moet dit gebouw echter niet alleen een passende omgeving krijgen maar ook goed bereikbaar zijn, per auto en fiets maar ook rechtstreeks met de Zuid Tangent. Het Stadskantoor is ook aanleiding voor het tweede marktplein van Haarlem, halverwege Parkwijk en Schalkwijk. Daarmee wordt de relatief jonge rechteroever van het Spaarne weer beter in balans gebracht met de historische linkeroever.

Renée Borgonjen, kunsthistorica

De komst van het nieuwe stadskantoor is een aanwinst voor de aangewezen, enigszins perifere, locatie.
Voor het centrum is de afwezigheid van een nieuw grootschalig complex eveneens een groot goed.

Michèle Baudet, beeldend kunstenaar

Het is moeilijk om’ verplicht ‘ positief te reageren op iets waarover ik ambivalente gevoelens heb. Ik hecht veel waarde aan het oude centrum, de Grote Markt en het oude stadhuis waar met name B zichtbaar, benaderbaar en helder aanwezig zou moeten zijn en blijven.
Het zou wat mij betreft, (zo op het eerste oog), wel een heldere plek kunnen zijn om al die verschillende gemeentelijke afdelingen nu eens samen te brengen, waar alle ambtenaren bij elkaar, te bezoeken en te benaderen zijn.Ook voor de beeldvorming naar buiten toe zou het gemeentelijk apparaat er als 1 harmonieus en homogeen geheel voor de burger zichtbaar en aanspreekbaar kunnen zijn. Gezonde dwarsverbanden tussen afdelingen kunnen hierdoor een positieve draai krijgen, waardoor krachten gebundeld en goede eigenschappen van individuen en de kwaliteit van het totale apparaat versterkt zouden kunnen worden. Het kan betekenen dat deze locatie een brugfunctie kan hebben om Schalkwijk en het Centrum en alle andere wijken daaromheen eindelijk aan elkaar te vlechten, een eenheid zodat die alle Haarlemse binnen en buitengebieden bij elkaar gaan horen,

Er zou een prachtig groen (beelden en bomen ) park en een Plein der Culturen (kunsttoepassing) in en omheen gemaakt moeten worden met wandelpaden en veel bankjes, speelplekken, skate- en voetbal park, schaaktafels, een fontein en een terrasje, waar je elkaar treft, waar je wandelt en in de zon kan zitten en kan schuilen tegen de regen en de wind.
·
Een gratis Circlebuslijn van en naar de stad en Schalkwijk etc.
·
Misschien een dependance van de bibliotheek met lees- en computertafels en studieruimtes en een klein postkantoor, en een openbare kopieerafdeling (CopyCopy) en een pas-foto fotograaf e.d faciliteiten.
·
Een zichtbare en toegankelijke glazen Stadsgehoorzaal op de begane grond..
·
Een trouwfeestzaal naar Frans voorbeeld, waar na de huwelijksvoltrekking het feest kan gaan beginnen.
·
Een personeels- én burgerkantine,tevens als leerplek naar voorbeeld van Rosenstock Huessyhuis of de Ripper of iets dergelijks. Ook voor informele ontmoetingen !!!!
·
Een brug of andere heldere oplossing voor wandelaars vanuit de stad, zodat je niet het gevoel blijft houden aan de snelweg te moeten ‘picknicken’...
·
Toegankelijk vanuit alle windstreken: dus veel toegangspoorten en deuren (denk aan stadhuis zoals open om Waterlooplein)

Planning
– 1 december 2005: Presentatie ontwerp nieuwbouw
– maart 2006: Definitief ontwerp gereed
– oktober 2006: Terrein bouwrijp opleveren vanuit 023 Haarlem
– december 2006: Start bouw parkeergarage
– oktober 2007: Start bouw kantoorhuisvesting inclusief inrichting
– juni-juli 2009: Verhuizen naar het nieuwe stadskantoor

De locatie
Haarlem staat voor een unieke opgave, het realiseren van een nieuw stadskantoor. De huisvesting van de gemeente Haarlem is op dit moment verdeeld over zeven grote en diverse kleinere locaties verspreid over de stad. Het college van B van Haarlem heeft in 2003 het besluit genomen een stadskantoor voor de huisvesting van de gehele ambtelijke organisatie te realiseren binnen het Masterplan 023 Haarlem. Dit gebied gebied (het voormalige evenemententerrein) is gelegen tussen de Schipholweg en de Boerhaavelaan. In dit gebied komen woningen, kantoren en diverse voorzieningen.
Het Stadskantoor zal een beeldbepalend gebouw worden aan de Schipholweg. Aan de zuidzijde grenst het gebouw aan een waterpartij en aan de westzijde aan een plein naast een school.

De wensen
Hoewel het oude stadhuis het politiek-bestuurlijke centrum van de stad zal blijven zal ook het nieuwe stadskantoor een bepaalde mate van representativiteit uitstralen. Het stadskantoor heeft een belangrijke functie voor het publiek; iedereen moet hier zijn weg kunnen vinden naar wat men met de overheid moet regelen. Transparantie en publieksgericht zijn belangrijke sleutelwoorden. Tegelijkertijd moet het gebouw ook praktisch en werkbaar zijn voor de ambtelijke organisatie.

De realisatie van het stadskantoor is een absolute voorwaarde voor de verder ontwikkeling van de organisatie, meer flexibiliteit en lagere huisvestingskosten.
Investeringen 87,7 miljoen euro (bouw van kantoor, parkeergarage en inrichting)
Het gebouw is 25.000m2 groot en biedt plaats aan 1100 werkplekken.