Werk Eric van Straaten in ABC in kader van Haarlemse stripdagen
Expositie

In het kader van de Haarlemse stripdagen toont kunstenaar Eric van Straaten (1969) in het ABC een selectie van recent werk dat hij onder meer heeft vervaardigd met een 3D-printer. Met de 3D-printtechniek en 3D-modelling weet Van Straaten een extreem grote mate van hyper(sur)realisme te bereiken. Zijn bijna aanraakbare en stripachtige figuren balanceren daarbij op de rand van kitsch. Dit wordt versterkt door de marsepeinachtige kwaliteit van het materiaal waarmee hij werkt en door de theatrale enscenering van zowel zijn 3D-beelden als bij de zogenoemde ‘renderings’ die hij maakt.

Volgens trendwatchers wordt 3D-printing het helemaal: in de nabije toekomst staat in ieder huishouden een printer die in staat is om digitale driedimensionale beelden om te zetten in een fysiek voorwerp. In het proces dat het meest bekend is onder de naam ‘Additive Manufacturing’, bouwt een 3D-printer een model laag na laag op door het selectief uitharden van laagjes vloeistof of poeder. Als dat poeder een gipsachtig materiaal is, kan een model direct in full colour worden geprint. Het 3D-printen van fijnzinnige en ingekleurde modellen gebeurt echter nog lang niet zomaar met één druk op de knop, maar vereist een grote technische vaardigheid. Slechts enkelen, waaronder kunstenaar Eric van Straaten, specialiseren zich in deze bijzondere techniek.

ABC en 3D
Het jubilerende ABC heeft in 2014 ‘innovatie’ als jaarthema en organiseerde eerder dit jaar een expositie en lezingen over verscheidene innovatieve toepassingen van 3D-technieken, zoals in de bouw, architectuur, industrie en in de medische sector. Daarbij heeft het ABC sinds kort ook zelf een 3D-printer waarmee geregeld demonstraties worden gegeven. Door het werk van Eric van Straaten in het kader van de Haarlemse Stripdagen te tonen kan het publiek kennis nemen dat de innovatieve techniek van het 3D-printen ook in de kunsten opgang doet en leidt tot vernieuwende toepassingen en inspirerende uitingen.

Meer informatie: