Veelzijdig Haarlems kunstenaar exposeert in ABC
Expositie

Aan de vooravond van de Haarlemse Stripdagen opent striptekenaar en kunstenaar Joost Swarte zelf met een lezing in het ABC Architectuurcentrum op donderdagavond 3 juni zijn eigen tentoonstelling ‘Joost Swarte bouwt…’. Deze expositie, die in het ABC te zien zal zijn tot en met eind augustus, toont het oeuvre van deze bijzonder veelzijdig Haarlemse kunstenaar. De nadruk ligt daarbij op zijn architectonisch werk.

Joost Swarte (1947) brak zijn studie industriële vormgeving in 1970 af om zich te wijden aan het tekenen van stripverhalen. Na zijn debuut in undergroundbladen als Modern Papier en Tante Leny Presenteert ontstond internationale belangstelling voor zijn werk. In Frankrijk tekende hij voor onder meer Charlie Mensuel en in de Verenigde Staten voor Raw Magazine.
Joost Swarte beperkte en beperkt zich echter niet tot één discipline: hij illustreert, werkt als grafisch vormgever, maakt boeken, tekent letters, ontwerpt postzegels en affiches. Beeldende kunstopdrachten leidden tot sculpturen in onder andere Hoofddorp, de Floriade (2002) en Slochteren (2009). Daarnaast ontwierp hij bijvoorbeeld ook een groot aantal glas-in-loodramen, waaronder dat voor het Haarlemse Coornhert Lyceum.
De architectuur verwierf gaandeweg een vaste plek in het werk van Swarte. Eerst in zijn tekeningen, later in echte gebouwen. Zo schetste hij voor het Haarlemse theater de Toneelschuur een nieuw onderkomen dat met steun van Henk Döll (destijds Mecannoo Architecten) tot een opzienbarend gebouw is ontwikkeld. Eveneens met architect Döll én in Haarlem, ontwierp Swarte het in 2007 opgeleverde Johan Enschedé Hofje. Voor het Hergé museum in het Belgische Louvain-la-Neuve van architect Christian de Portzamparc, verzorgde hij naast het scenario ook de inrichting van de permanente collectie. Recentelijk realiseerde Swarte, in samenwerking met architect Sytze Visser en in opdracht van woningcorporatie Ymere, vier bijzondere huurappartementen in de Amsterdamse Willemsstraat.
Het verhalen vertellen is een belangrijk thema in het werk van Swarte gebleven. De band met het stripverhaal is hij nooit kwijtgeraakt en zo af en toe tekent hij nog een kort verhaal. De serie cartoons onder de naam Niet Zo, Maar Zo! die hij maakte voor Vrij Nederland, begon in 1984 met een motto van de kunstenaar Francis Picabia: Ons hoofd is rond, zodat onze gedachten makkelijk van richting kunnen veranderen. En dat is precies wat er gebeurt in het hoofd van Swarte en met zijn veelzijdige oeuvre.
 
Op donderdagavond 3 juni geeft Joost Swarte om 20.00 uur een lezing in het ABC als opening van zijn expositie (inloop vanaf 19.30 uur). Op zaterdagmiddag 5 juni, in het weekend van de Haarlemse Stripdagen, zal Swarte eveneens aanwezig zijn in het ABC. Dan neemt hij namelijk om 16.00 uur het eerste exemplaar in ontvangst van de strip (graphic novel) “De Urbanisten en het wondere waterplein”. zie elders op deze site.

 

Een preview van de expositie en een interview met Swarte is gemaakt door het Haarlems Dagblad op de middag voor de opening. Gebruik daarvoor onderstaande link: