Expositie met winnaar en genomineerde projecten
Expositie

Van 18 oktober tot en met 16 november worden in het ABC de tien genomineerde projecten geëxposeerd die zijn geselecteerd voor de Lieven de Key Penning 2014. Deze prestigieuze Haarlemse architectuurprijs wordt dit jaar toegekend aan een belangwekkend stedenbouwkundig project dat gerealiseerd is in de periode 2010-2014. Behalve de juryprijs is er ook weer een publieksprijs te vergeven waarvoor het publiek op de tentoonstelling in het ABC, een stem kan uitbrengen maar. De prijsuitreiking, met bekendmakingen van de jury- en van de publieksprijs is op dinsdagavond 18 november in het Haarlemse Stadshuis. Voorafgaand aan de bekendmakingen heeft de zogenoemde ‘Lieven de Key-Lezing’ plaats die deze keer wordt uitgesproken door stedenbouwkundige Rein Geurtsen (Urban Design Delft).

Data expositie en stemperiode: 18 oktober tot 16 november 2014
Bekendmaking en uitreiking: dinsdag 18 november, ca. 19.30 uur in Gravenzaal, stadhuis Haarlem.
De expositie met de 10 genomineerde projecten (panelen en documentatie) zal voor de prijsuitreiking verhuizen naar het Stadhuis maar komt daarna weer naar het ABC en zal daar tot ca. 1 december blijven opgesteld.

 

Dit jaar wordt voor de zesde achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 - 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich met de realisatie van een ontwerp of project verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van Monumentenzorg, Architectuur of Stedenbouw.

Voor deze editie van de Lieven de Key Penning staat de categorie ‘Stedenbouw’ (inclusief Inrichting Openbare Ruimte en Landschapsarchitectuur) centraal en heeft de jury uit maar liefst 55 projecten er tien als nominatie geselecteerd. Dat zijn voor het ontwerp en de realisatie van (in willekeurige volgorde):
- woningbouwgebied Deo Neo; - het Marsmanplein; - herprofilering Spaarndamseweg; - de Griffietuin/paviljoen Welgelegen; - herprofilering Haarlemmerhout/Hildebrand Monument; - het Johan Limpersplantsoen; - woningbouwgebied Huis van Hendrik; - het Simon Vestdijkpark; - herinrichting Turfmarkt/Spaarne en - het Reinaldapark.

De deskundige jury die de genomineerde projecten heeft geselecteerd bestaat uit voorzitter Ewout Cassee (wethouder ruimtelijk ordening), Max van Aerschot (stadsbouwmeester), Frans Willem Lantink (voorzitter Vereniging Haerlem), Gabriël Verheggen (directeur ABC architectuurcentrum Haarlem) en Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist). Als onafhankelijk specialist is aan deze ‘stedenbouw-jury’ Steven Slabbers (landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers) toegevoegd.
 

- woningbouwgebied Deo Neo
opdrachtgever: VOF Deo terrein (AM Wonen / De Key)
ontwerp (openbare ruimte): Simon Sprietsma Stadslandschappen; (woningen): Dana Ponec architecten & Studioinedots

- het Marsmanplein
Opdrachtgever: Leyten, Rotterdam
ontwerp (plein en openbare ruimte): Paul van Wijk - Stijlgroep; (ontwerp woningen, winkels, parkeergarage): Herman de Kovel (DKV architecten)

- herprofilering Spaarndamseweg
opdrachtgevers: Gemeente Haarlem
Ontwerp: Geeke van Doornen / Bakir Muzur (gem Haarlem)
periode: 2011-2014

- de Griffietuin/paviljoen Welgelegen
opdrachtgever: Provincie Noord-Holland
ontwerp: Michael van Gessel i.s.m. SmitsRinsma cultuurtechniek; Steven Delva ; Claus en Kaan architecten (nu: Felix Claus - Dick Wageningen architecten)
periode: 2000-2014

 - herprofilering Haarlemmerhout/Hildebrand Monument
opdrachtgever: Gemeente Haarlem, Stichting Herstel Hildebrand Monument
ontwerp: Maaike Sillmann (gem Haarlem) en Floriaan Ganzevoort (Theatermachine)
periode: 2012-2014

 - Ontmoetingstuin Johan Limpersplantsoen
opdrachtgever: Ymere
ontwerp: Karres en Brands Landschapsarchitecten

- woningbouwgebied Huis van Hendrik
opdrachtgever: Ymere
ontwerp: Heren 5 architecten (Jan Klomp en Merijn de Jong), Landschapsburo Mien Ruys & Boto van der Meulen, tuin en landschapsarchitecten
periode: 2010-2014

- het Simon Vestdijkpark
opdrachtgever: Gemeente Haarlem
Ontwerp: Roald van Splunter
periode: 2012-2013

- herinrichting Turfmarkt/Spaarne
Opdrachtgever: Gemeente Haarlem
ontwerp: Bakir Muzur / Martijn Dekker (gem. Haarlem)
Periode: 2013-2014

- het Reinaldapark
opdrachtgever: Gemeente Haarlem
ontwerp: Martijn Dekker / Roald van Splunter (gem. Haarlem) en Rob Aben Landschapsarchitectuur
periode: 2008-2014
 

Voor wie niet in de gelegeheid is om in het ABC te stemmen kan dat ook doen via de website van de Lieven de Keypenning. Hier is echter geen achtergrondinformatie en aanvullende documentatie te vinden. 

Meer informatie: