de 10 genomineerde projecten (en stembus Publieksprijs)
Expositie

Van 22 oktober tot en met zondag 24 november kan in het ABC gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2019. Dit jaar is het thema: architectuur. Op 26 november wordt bekend welk project de professionele jury, onder voorzitterschap van wethouder Floor Roduner, heeft gekozen tot winnaar. Naast de prijs die de jury toekent, wordt er ook weer een Publieksprijs uitgereikt. Daarvoor is in het ABC een expositie ingericht en kan er hier ook gestemd worden. De prijsuitreiking, met bekendmakingen van de jury- en van de publieksprijs is op dinsdagavond 26 november in het Haarlemse Stadshuis. Voorafgaand aan de bekendmakingen wordt de Lieven de Key Lezing gehouden.

Expositie- en stemperiode: 22 oktober tot en met zondag 22 november 2019
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Extra: Fietstocht Lieven de Key: vrijdagmidag 22 november - 1400-1700 let op - tijd onder voorbehoud. Informatie binnenkort bekend
Prijsuitreiking: Lezing , bekendmaking en uitreiking: dinsdag 26 november, 20.00 uur in Gravenzaal, stadhuis Haarlem

Dit jaar wordt voor de elfde achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan architectuur. Het gaat om projecten die de laatste drie jaar opgeleverd zijn tussen medio 2016 en medio 2019. Er kan gestemd worden op de website van de gemeente en in het ABC in de stembus bij de tentoonstelling met achtergrondinformatie over alle genomineerde projecten. De tien genomineerde projecten zijn (in willekeurige volgorde):

De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):
– IJslandpark door Heren 5 Architecten; – Twister en Tango door VMX Architecten; – De Groene Linten door Boparai; – De Componiste door Klunder Architecten; – Scheepmakerskwartier door LEVS architecten; – De Houtwachters door Dam & Partners; De Dakkas door Dennis de Waart; – Wijzer door BOP Architecten; – Clubhuis Rugbyclub RFC Haarlem door Dam & Partners; Basisschool De Molenwiek door Mevrouw Meijer/Kort Tielens

De vakjury bestaat dit jaar uit: Floor Roduner, voorzitter (wethouder ruimtelijk ordening), Willem Hein Schenk (stadsarchitect), Martin van Bleek (voorzitter Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist), Marjolein van Eig (BureauVanEig, gastjurylid), Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem) en Hans van der Straaten (secretaris).