Geef als bezoeker je reactie op de ontwerpen voor het nieuwe havenkantoor
Expositie

Van 19 maart tot en met 24 april 2022 toont het ABC Architectuurcentrum Haarlem drie ontwerpen voor een nieuw te bouwen drijvend havenkantoor met boothuis, waarvan er één - zo is de intentie - in het Spaarne zal worden gebouwd. De ontwerpen zijn gemaakt door VLOT architecten, Groothuijse de Boer Architecten en Attika Architekten. Ze komen voort uit de openbare prijsvraag die de gemeente Haarlem heeft uitgeschreven in samenwerking met Architectuur Lokaal. Het nieuwe havenkantoor moet zowel vanaf het water als vanaf de kade een visitekaartje voor Haarlem worden.
Bezoekers van het ABC kunnen tijdens de tentoonstelling hun reactie op de ontwerpen achterlaten.

Met de prijsvraag vroeg de gemeente Haarlem om een voorstel voor een toekomstbestendig, drijvend havenkantoor van hoge architectonische kwaliteit inclusief een boothuis. Het huidige havenkantoor voldoet namelijk niet meer aan de eisen van nu en moet worden vervangen. De bedoeling is dat het nieuwe havenkantoor wordt gebouwd op een locatie aan de Spaarndamseweg ten noorden van de Werfstraat in Haarlem-Noord. Uit de 99 architectenbureaus die een visie op de prijsvraag instuurden heeft de jury er drie geselecteerd om een ontwerp te maken. 
Als bezoeker van de tentoonstelling kun je tot en met zondag 27 maart 2022 je reactie op de plannen in het ABC achterlaten. De reacties worden als advies meegegeven aan de onafhankelijke vakjury, die bestaat uit Willem Hein Schenk (Stadsarchitect van de gemeente Haarlem, voorzitter), Erik Boontjes (Waternet), Marlies van Diest (Van Diest Ontwerp), Laetitia Ouillet (eRiskgroup) en Dennis de Waart (DeDAKKAS Haarlem). Secretaris van de jury is Cilly Jansen (Architectuur Lokaal).
Het winnende ontwerp wordt op 13 april bekend gemaakt. Dan wordt ook het juryrapport gepresenteerd. Daarna zijn de ontwerpen nog tot 24 april in het ABC te zien.