Presentatie inzendingen ontwerpprijsvraag
Expositie

Het ABC toont van 1 december 2020 tot 1 maart 2021 presentaties van een drietal ontwerpteams voor de 'Waddenbuurt' in het Haarlemse Schalkwijk. De teams hebben deelgenomen aan een prijsvraag die is uitgeschreven door onder anderen rijksbouwmeester Floris Alkemade. De uitdaging hierbij was om de leefomgeving van een aantal karakteristieke 'jaren-60-wijken en buurten' te verbeteren. De prijsvraag voor de locatie Schalkwijk is mede georganiseerd door de gemeente Haarlem en woningbouwcorporatie Pré Wonen.

Onder de titel Panorama Lokaal werd eind 2018 op initiatief van rijksbouwmeester Floris Alkemade (college rijksadviseurs) een ontwerpprijsvraag uitgeschreven voor creatieve multidisciplinaire teams over de vraag: Hoe maken we de stadsranden klaar voor de toekomst?

Naar aanleiding van de oproep aan gemeenten en woningcorporaties/bewoners met de vraag welke stadsranden een opknapbeurt verdienen, werden er zeven stadsranden gekozen. Die zeven waren: Bargeres in Emmen, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen, Mosterdhof in Westervoort en Haarlem Schalkwijk.

Per locatie werden vervolgens drie teams geselecteerd die gingen werken aan ontwerpvoorstellen die innovatief, uitvoerbaar en realiseerbaar zijn. De voorstellen moesten tevens als inspiratie te kunnen dienen voor andere locaties. In september zijn de winnende teams met hun ontwerpen door een vakjury bekendgemaakt.

Voor Haarlem Schalkwijk is de inzending ‘Waddenbuurt Commons’ van de het team AP+E /DMAU / Waag tot het beste ontwerp gekozen. Dit winnende project samen met de twee andere inzendingen, te weten ‘Ons Molenwiek’ van team VMX Architects / Studio L A / Jan Konings en ‘Schalkwijk verbindt!’ van team  VE-R / Vast architecten / Move Mobility / Field Factors worden in het ABC gepresenteerd en toegelicht.

Het ligt in de bedoeling om in de periode dat de expositie hier in het ABC te zien is, ook nog een of meer bijeenkomsten en/of een excursie te organiseren. Informatie daarover zal te vinden zijn op o.m. deze website.   

Meer informatie: