Recht voor de deur

Gebouwen van justitie in Haarlem
Expositie

Op vrijdag 20 september om 16.30 uur opent mr. Evert van der Molen, president Rechtbank Noord-Holland in het ABC Architectuurcentrum de expositie Recht voor de deur - gebouwen van justitie in Haarlem. Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de architectuur van drie bijzondere gebouwtypen die gevestigd zijn in het hart van de stad: rechtbank, politiebureau en gevangenis. U bent van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn.

In het centrum van Haarlem zijn twee gerechtsgebouwen, het hoofdbureau van politie en ook de koepelgevangenis gesitueerd. Deze karakteristieke gebouwen worden gekenmerkt door een bijzondere architectuur en een interessante geschiedenis. Daarbij zijn deze recentelijk gebouwd, verbouwd, ingrijpend uitgebreid of staan op de nominatie om een andere functie te krijgen.
De reden dat het ABC nu aandacht besteedt aan deze gebouwen is meerledig. Zo is het bijzonder dat in een binnenstad nog steeds deze typen gebouwen te vinden zijn en functioneren. In de tweede plaats is aan de uitgebreide en gerenoveerde rechtbank in de Jansstraat vorig jaar de Lieven de Key Penning ‘Monumenten’ toegekend. Daarnaast speelt het ABC met deze expositie in op de actualiteit, aangezien het voornemen bestaat om de Koepelgevangenis te sluiten (met impliciet de vraag over herbestemming). Tot slot sluit de expositie aan bij de tentoonstelling die momenteel in het Historisch Museum Haarlem (de buurinstelling van het ABC) te zien is over de geschiedenis van de rechtspraak in de stad.

 

!! LET OP !!: De expositie ‘Recht voor de deur’ wordt op 20 september officieel geopend maar zal al tijdens de Open Monumentendagen (14 en 15 september) in het ABC te bezichtigen zijn. In dat kader geeft architect Jan Bakers op zaterdagmiddag 14 september om 16.00 uur (en niet zoals eerder aangekondigd om 14.30 uur) op locatie in de Rechtbank, Jansstraat 81 een toelichtende lezing over zijn ontwerp en de transformatie van dit gebouw.

 

Voor een uitgebried artikel (recensie/voorpublicatie) van Henk Geist over de expositie zoals dat op 12 sep in het Haarlems Dagblad stond zie ondertaande pdf.