Expositie met genomineerde projecten te zien in ABC
Expositie

Tot en met zondag 20 november kan in het ABC gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2016. Dit jaar is het thema: architectuur. Op 22 november 2016 wordt bekend welk project de professionele jury, onder voorzitterschap van wethouder Jeroen van Spijk, heeft gekozen tot winnaar. Naast de prijs die de jury toekent, wordt er ook weer een Publieksprijs uitgereikt. Daarvoor is in het ABC een expositie ingericht en kan er gestemd worden. De prijsuitreiking, met bekendmakingen van de jury- en van de publieksprijs is op dinsdagavond 22 november in het Haarlemse Stadshuis. Voorafgaand aan de bekendmakingen wordt de Lieven de Key Lezing gehouden door Jan Peter Wingerden, architect, partner Office Winhov, auteur van het boek “Brick, an exacting material”
 

Expositie- en stemperiode: zaterdag 15 oktober tot en met zondag 20 november 2016
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Bekendmaking en uitreiking: dinsdag 22 november, 20.00 uur in Gravenzaal, stadhuis Haarlem

Dit jaar wordt voor de achtste achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan architectuur. Het gaat om projecten die de laatste drie jaar opgeleverd zijn tussen medio 2013 en medio 2016. Er kan gestemd worden op de website van de gemeente en in het ABC. De tien genomineerde projecten zijn (in willekeurige volgorde):

- ’t Melkhuisje, Spaarne bij de Melkbrug; - Villa Euverman Bolwerk, Prinsen Bolwerk 3; - Kroonhof, Schouwtjeslaan/Prinses Amaliaplaats; - Hof van Dumont, Schipholweg; - De Poortwachter, Roolandweg/Boerhaavelaan; -Zwiersvleugel, Dreef; - Scheepmakerskwartier, Kelderwindkade; - Meerhoeve, Spijkerboorweg 500; - Villa C, Zuid Schalkwijkerweg 55; - Marsmanplein Oost, Marsmanplein/Generaal Spoorlaan;

 

De vakjury bestaat dit jaar uit: Jeroen van Spijk, voorzitter (wethouder ruimtelijk ordening), Max van Aerschot (stadsbouwmeester), Frans Willem Lantink (voorzitter Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist), Merijn de Jong ( Heren 5 Architecten en winnaar van de Lieven de Key Penning 2014), Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem) en Hans van der Straaten (secretaris).