Genomineerden Lieven de Key Penning 2023 en publieksprijs bekend
Manifestatie

Van 14 oktober tot en met zondag 19 november kan op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC - vanaf 17 oktober - gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Publieksprijs 2023. Dit jaar is het thema: Architectuur. De vakjury heeft uit een groslijst van meer dan 50 projecten die de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd, er tien geselecteerd. Op dinsdagavond 21 november wordt tijdens een feestelijke avond in De Koepel bekend welk project de vakjury tot winnaar heeft gekozen én welk project de Publieksprijs ontvangt. Voorafgaand aan deze bekendmakingen wordt dan ook - traditioneel - de Lieven de Key Lezing gehouden. Dit jaar spreekt architecte Marianne Loof (LEVS), tevens jurylid, die lezing uit.

Genomineerden Lieven de Key Penning 2023 (willekeurige volgorde):
Raaks III (De Veste, De Lantaarn en De Drie Heren), Zijlvest (Geurst & Schulze), Woning Houtmarkt (Laura Alvarez), Woongebouw De Scheepmaker, Harmenjansweg (VOA, Joeri van Ommeren), Bedrijfsgebouw ABI, Minckelersweg (RoosRos Architects), Smart Dock, Amerikaweg (Koschuch Architects), Woongebouw Factory, Surinamepad (Elephant Studio), Gymzaal De Wijzer, Vilniusstraat (BOP Architecten), Rudolf Steiner College en School, Belgiëlaan (Atelier Pro), Woningbouw Hof van Leijh, Schipholweg (Faro Architecten), Woningbouw Rozenprieel, Palmstraat (M3H Architecten).

Achtergrond & Jury’s
Dit jaar wordt voor de veertiende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de Gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die in de afgelopen drie jaar het beste project heeft gerealiseerd op het gebied van ‘Monumentenzorg & Erfgoed’, ‘Architectuur’ of ‘Stedenbouw, Openbare Ruimte & Groen’. Dit jaar worden projecten in de categorie ‘Architectuur’ beoordeeld. Een vakjury onder leiding van de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling beoordeelt hiervoor projecten die de laatste drie jaar zijn gerealiseerd. De vakjury bestaat dit jaar uit: Floor Roduner, wethouder (voorzitter), Martin van Bleek (voorzitter Historische Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus/publicist), Gabriël Verheggen (directeur ABC) en de architecten Marianne Loof (LEVS) en Anouk Sweringa (HCVA). Hans van der Straaten (ABC vrijwilliger) is jurysecretaris.
Ook het oordeel van het publiek over de genomineerde projecten wordt dit jaar natuurlijk weer nadrukkelijk gevraagd. Voor de Publieksprijs Lieven de Key kan er gestemd worden op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én vanaf 17 oktober in het ABC bij de panelen-presentatie met achtergrondinformatie over de genomineerde projecten.

Stem- en expositieperiode: 14 oktober tot en met zondag 19 november 2023
Locatie: www.spraakmakendhaarlem.nl en ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47
Prijsuitreiking: Lezing, bekendmaking en uitreiking Lieven de Key Penning 2023 en Publieksprijs: dinsdagavond 21 november, 20.00 uur in De Koepel (het project dat vorig jaar de Penning kreeg toegekend!). Binnenkort is het mogelijk om daarvoor tickets (gratis) te reserveren via de website van Spraakmakend Haarlem en die van het ABC.

Extra: Fietstocht:
Het is inmiddels ook een traditie dat de vrijdag voorafgaand aan de prijsuitreikingen er een fietstocht vanuit het ABC wordt georganiseerd langs de tien genomineerde projecten. Dit jaar vindt de fietstocht plaats op vrijdagmiddag 17 november van 13.00 tot 17.00 (tijd onder voorbehoud). Voor meer informatie en het reserveren van tickets, klik hier of kijk op spraakmakendhaarlem.nl.