Expositie

Architectenbureau Marlies Rohmer, Bekkering Adams architecten, Sophie Valla, Michaela Tomaselli i.s.m. Markus Hudert

Geopend door Anna Vos, hoofd studio Bouwfonds / MAB development
Deze expositie laat zien in welke mate vrouwen onderdeel uitmaken van deze wereld.
Is architectuur en bouwen een mannenwereld? Deze expositie laat zien in welke mate vrouwen onderdeel uitmaken van deze wereld. Steeds meer vrouwen maken deel uit van de architectuurbranche in NL. Tot voor kort waren ze nog op een hand te tellen. Nu vormen zij een belangrijk onderdeel van de Typisch NL architectuurbranche en zijn zij in aantal veel beter vertegenwoordigd.
Bestaat er zoiets als vrouwelijke architectuur? Intuïtief, gevoelig en zacht zijn generaliserend gezegd typisch vrouwelijke aspecten. Spelen deze aspecten mogelijk een rol in het ontwerpproces. Deze zijn echter bij gerealiseerde gebouwen van de meeste vrouwelijke architecten nauwelijks zichtbaar. De architectuur wijkt niet fundamenteel af van wat de mannelijke architecten produceren.
Toch is het interessant om te onderzoeken of er iets bestaat als de ‘female touch’ in architectuur. Zijn vrouwen praktischer, letten ze meer op de functionaliteit, letten ze minder op de buitenkant?
Deelnemende exposanten: Architectenbureau Marlies Rohmer, Bekkering Adams architecten bv, Sophie Valla . Michaela Tomasselli

Speciaal voor deze tentoonstelling schreef Ira Koers een essay dat ervaringen, misverstanden en anekdotes registreert.

Architectenbureau Marlies Rohmer
Less is less, more is more: meer ambitie is meer ambitie, meer context is meer context, meer visie is meer visie, meer onderzoek is meer onderzoek, meer kennis is meer kennis, meer dialoog is meer dialoog, meerdimensionaal is meerdimensionaal, meer detail is meer detail, meer rijkdom is meer rijkdom, meer perfectie is meer perfectie, meer schoonheid is meer schoonheid, het ultieme is het ultieme,more is more.
ArchitectenbureauMarliesRohmersinds 1986.

Bekkering Adams architecten
Bekkering Adams architecten staat voor unieke architectuur, die zowel tijdloos, als innovatief en eigentijds is. Het doel is om 'gebouwen te maken met een ziel. Gebouwen waar gebruikers en bezoekers zich mee kunnen identificeren en waar men trots op kan
zijn. Architectuur die zowel robuust, als elegant en verfijnd is.

Sophie Valla
'Comme les garcons'is de presentatie van de onlangs geopende architectuurpraktijk van Sophie Valla.
Sinds 1997 werkt Valla in Amsterdam. In de afgelopen jaren heeh zij een zeer divers netwerk opgebouwd.
Voor deze tentoonstelling heeh zij een aantal vrouwen uit dit netwerk gevraagd hun persoonlijke ervaring te presenteren.

Michaela Tomaselli i.s.m. Markus Hudert
'A female Conditiont laat de mogelijke resultaten van een voornamelijk vrouwelijke maatschappij zien. Noem het een vrijstaat, een kolonie of een gesloten gemeenschap als je wilt, waar alle mannelijke traditie is uitgewist of zelfs nooit heeft bestaan.
Zoudenconventionele instituties en fysieke structuren er zo uit zien als alle omstandigheden vanaf het begin door vrouwen waren bepaald?