architectenbureau Claus en Kaan

Provincie Noord-Holland werkt toe naar vernieuwende gebouwen, die passen bij hun manier van werken en passen in de omgeving. De geformuleerde termen die daarbij horen zijn: mooi, transparant, functioneel en groen. Paviljoen Welgelegen aan de Dreef, waar het provinciale bestuur kantoor houdt, is al in 2008 gerenoveerd. In 2014 zijn de twee naastgelegen gebouwen, de Dokterswoning en gebouw A aangepakt. Het ontwerp daarvoor komt van het voormalig architectenbureau Claus en Kaan. Uitgangspunt van het ontwerp is het behoud en de versterking van de ‘volop aanwezige allure’ en het ‘mooie groene karakter’.

De dokterswoning heeft van binnen en van buiten een grote opknapbeurt gekregen. Van gebouw A is de voorgevel weer in zijn oude vorm herbouwd. Aan de achterzijde is een geheel nieuwe, golvende gevel van glas verrezen, wat het gebouw groter en lichter maakt. Hier bevinden zich werkplekken die uitkijken op de tuin. Onder dit nieuwe Dreefgebouw is een nieuwe (publieke) parkeergarage gerealiseerd. De oude parkeerplaatsen voor en achter het gebouw zijn opgeheven, zodat er weer zicht is op een mooi stukje stad. De Griffietuin is opgeknapt en blijft toegankelijk voor het publiek. Daarnaast zal de tuin meer een eenheid vormen met het Frederikspark en uiteindelijk in zijn oude luister worden hersteld.  

De golfbeweging van de nieuwe achtergevel bouwt voort op de ronde uitstulping van het bestaande trappenhuis. Deze ronding zorgt voor een begrenzing van de Griffietuin en maakt het gebouw op sommige plekken diep en op andere plekken weer smaller, waardoor diversiteit in ruimten ontstaat. Het glas in de achtergevel loopt van vloer tot plafond, zodat daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt.
 

Op de begane grond van het Dreefgebouw bevindt zich de entree en een grote ruimte voor algemeen gebruik. De eerste verdieping biedt plek aan vergaderruimten. Op de tweede verdieping zijn werkplekken. De Griffietuin is ook opgeknapt en blijft toegankelijk voor het publiek. Daarnaast vormt de tuin meer een eenheid met het Frederikspark en uiteindelijk in zijn oude luister worden hersteld. Het uitzicht vanuit het Frederikspark op Paviljoen Welgelegen is behouden gebleven.
 
Duurzame materialen en energiebesparende technieken staan voorop. De voorgevel werd eerst afgebroken en is later weer opgebouwd, omdat alleen zo wordt voldaan aan de duurzaamheidseisen die de Provincie stelt. De glazen achtergevel maakt het gebouw heel licht, zodat er minder kunstlicht nodig is. Net als in het Houtpleingebouw wordt ook hier gebruik gemaakt van warmte- /koudeopslag en sedumvegetatie op het dak.

 

Project:
Provinciehuis Noord-Holland
Locatie:
Dreef 1
Architect:
Claus en Kaan Architecten
Aannemer:
Heijmans N.V.
adviseurs/projectmanagement:
Royal HaskoningDHV
Opdrachtgever:
Provincie Noord-Holland