Woonark familie Bijman

Ontwerp: ed. bijman │ rolstoelarchitectuur + woonarken

“Als ik aan het begin van mijn vakantie de eerste stap zette aan boord van een zeilschip, viel alles van me af en was ik als het ware op vakantie.” Dát gevoel wilde Ed.Bijman bereiken met zijn woonark. Contact met het water, de rust van de klotsende golven en 'het opgenomen zijn in de natuur' zijn uitgangspunten voor het ontwerp.

De woonark heeft de woonkamer direct gekoppeld aan het terras op het zuiden, op ongeveer 40 cm boven het wateroppervlak. Vanaf het terras wordt gezwommen en hier ligt een bootje waarmee het Spaarne op kan worden gevaren. 80 cm boven de woonkamer ligt de eetplek naast de keuken. Deze ruimte loopt door naar de werkplekken.
De gehele woonlaag is één open ruimte met specifieke plekken zodat je je binnen de open ruimte geborgen voelt. Onder het opgetilde deel van de woonlaag, liggen de slaapkamers en de badkamer. Onder de woonkamer is nog een extra opbergruimte; de ‘zolder’ van het huis.
Aan de waterzijde is de gevel bijna helemaal van glas, voor optimaal contact met het water. De wal-zijde is meer gesloten. De ramen worden steeds smaller richting de woonkamer; hoe meer behoefte aan privacy, hoe smaller de ramen.

Als de zon via het water weerspiegelt op het plafond is het alsof er een doorlopende film wordt afgespeeld en lijkt het alsof het huis is opgenomen door het water.

Bron: ed. bijman │ rolstoelarchitectuur + woonarken

Project:
Woonark familie Bijman
Locatie:
Spaarndamseweg 105
Architect:
ed. bijman │rolstoelarchitectuur + woonarken
Aannemer:
Arkenbouw Post, Marknesse
Opdrachtgever:
Familie Bijman
Gerealiseerd in:
2011