ABC-architectuurwandeling Amsterdam op 30 juli VOLGEBOEKT!
Rondleidingen

Op vrijdagmiddag 30 juli organiseert het ABC een architectuurwandeling in Amsterdam. De wandeling start bij de Pontsteiger, dat opvallende nieuwe landmark aan het IJ en voert daarna langs interessante nieuwbouwprojecten in de voormalige Houthavens en de Spaarndammerbuurt. De wandeltocht eindigt in het Amsterdamse School Museum Het Schip met boeiende tentoonstellingen over de architectuur uit het begin van de 20e eeuw. 

Datum: vrijdagmiddag 30 juli
Verzamelen: 12:40 uur in de hal van station Haarlem.
Afsluiting: rond 16:30 uur in het Museum het Schip, vandaar kun je per bus en trein terugreizen worden naar Haarlem.
Lengte wandeling: circa 4 kilometer
Kosten: € 5,00 excl. entree Het Schip. Trein en bus voor eigen rekening.
Met de Museumkaart kun je museum Het Schip gratis bezoeken.

Maximum aantal deelnemers: 12

Deze architectuurwandeling zou eerder al plaatsvinden op 2 oktober, maar kon toen vanwege corona niet doorgaan. Bij de ABC-tentoonstelling GEBOUWDE TROTS was de Pontsteiger aan het IJ in Amsterdam afgelopen najaar één van de opvallendste projecten. Dura Vermeer is als bouwer direct betrokken geweest bij de realisatie van dit project en presenteerde de Pontsteiger in de tentoonstelling als het project waar ze bijzonder trots op zijn.
Op afstand lijkt het ontwerp van Arons & Gelauff Architecten een enorme 90 meter hoge poort. Dichterbij is te zien dat de Pontsteiger de vorm heeft van een stoel met een open rugzijde, die zeven meter boven de steiger wordt opgetild. Direct naast de Pontsteiger vordert de herontwikkeling van het Houthavens tot woongebied gestaag. Op zeven eilanden komen woonblokken met grachten daartussen. De architectuur is divers, soms refererend aan die van de 17e eeuwse grachtengordel, maar soms ook meer lijkend op de architectuur van de Amsterdamse School in de naastgelegen Spaarndammerbuurt.
Voor het doorgaande verkeer is in 2018 de Spaarndammertunnel geopend. Het Houthavenpark bovenop de tunnel vormt nu een groene schakel tussen de nieuwe Houthavens en de bestaande Spaarndammerbuurt. Op de plek van de voormalige Spaarndammerschool is een opvallend nieuwbouwproject gerealiseerd dat inspeelt op de architectuur van de Amsterdamse School in de omgeving.
De wandeling eindigt in het Amsterdamse School Museum Het Schip. Dit museum maakt deel uit van het beroemde volkswoningbouwcomplex Het Schip, in 1919 gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging Eigen Haard. Naast de vaste tentoonstelling over de Amsterdamse School en de geschiedenis van de woningbouwverenigingen is er in het museum nu ook een tentoonstelling over Bruno Taut. Baanbrekend van deze Duitse architect en stedenbouwkundige waren zijn bontgekleurde arbeiders- en stadswijken in Berlijn en Magdeburg.

De wandeling wordt verzorgd door Bert Harmsen, vrijwilliger bij het ABC.